Fisk är del av framtiden

Världen behöver mer fisk. Efterfrågan stiger ständigt och allt fler inser vikten av och nyttan med proteiner i form av fisk. För att klara denna efterfrågan krävs odlad fisk och sådana odlingar har över tid inte alltid varit rätt skötta. De lokala utsläppen har varit för stora vilket lett till en opinion som tydligt tagit ställning gentemot odlingarna.

Fast i dag är det andra tider och utvecklingen går snabbt framåt, dels i form av landbaserade odlingar men också i form av förädling av havsbaserade anläggningar och operationer. Utsläppen är mycket mindre än tidigare och hållbarhetstanken lever sida vid sida med de åländska företag som rätt framgångsrikt är med och förser finländarna med fisk.

Jag tror på ett åländskt näringsliv som ges åtminstone samma förutsättningar som vara konkurrenter. Åland är en ö som står och faller med arbetsplatser. Fiskodlingar är en bransch som inte är perfekt (tror för övrigt inte det finns många sådana branscher) men som arbetar hårt med att bli bättre. Jag tror Åland kan spela en viktig roll i detta samtidigt som vi skapar arbetsplatser hemma och i skärgården. Därför skrev jag en insändare som  löd så här:

Kan vara klokt att satsa på fiskodling

Man ska såklart aldrig dra långa slutsatser av enstaka händelser. Ändå är det svårt att låta bli efter att ha läst Olof Öströms insändare om fiskodling och skärgården i gårdagens lokala tidningar jämsides med börsnyheterna i affärstidningen Dagens Industri.

Öström slår fast att vattenbruk är en extremt viktig del av framtiden och att om inte Åland är på tårna blir vi frånsprungna. I DI samma dag hissas branschens jättar som börsens vinnare.

Vi vet i dag att världsmarknaden (och hela Finland) vill ha mer fisk till mat åt människor. Det finns alltså hög efterfrågan på en vara som ålänningar, på empiriska grunder, begriper. I skärgården finns kunskap i odlingsteknik, naturresurser, logistik, marknadsföring och ekonomi. Alla insikter väsentliga för ett framgångsrikt företag.
Om vi verkligen vill att skärgården ska leva borde fiskodlarna ges möjlighet att växa istället för att, som nu, stoppas och ledas till andra sidan Skiftet. 

Fisk är bra och hälsosam protein, det finns efterfrågan och arbetsplatserna är nödvändiga. Det gäller dock att minimera och neutralisera miljöpåverkan. LR borde, tillsammans med branschen, aktivt arbeta för att identifiera lämpliga platser för nya odlingar.
Säg alltså ja mer än nej till utveckling och se till att kassarna sköts med så lite utsläpp som någonsin är möjligt. Ska vi utveckla Åland, skapa arbetsplatser och förbättra konkurrenskraften gentemot omvärlden måste LR och företagen samarbeta med varandra.

Jörgen Pettersson (C)
Lagtingsledamot

Så här kan en odling se ut. Med dagens teknik är det möjligt att driva fiskodlingar på ett sätt som rimmar bättre med hårdare miljökrav än tidigare.

Kommentarer

Populära inlägg