Dags för Åland ladda för öspel

Det är dags för NatWest International Island Games eller öspelen som vi ibland kallar dem. Tävlingarna har utvecklats från en vild idé till en av Europas allra största flersportsarrangemang. I år är turen kommen till Gibraltar där tävlingarna startar på lördag om en vecka.

Den åländska öspelsorganisationen Åland Island Games gav tillsammans med en ivrig och arbetssam supporterklubb ut Öpslestidningen i veckan. Där skrev jag några ord för att dels berätta om vad som är på gång just nu och dels inspirera till initiativ från ÅIGA:s håll att på nytt ta sig an värdskapet. Så här föll orden.

Vi skriver lördagen den 6 juli 2019 och platsen är Gibraltar. Fler än 2.000 idrottskvinnor och -män står redo och förbereder sig lite nervöst för den högtidliga invigningen av NatWest International Island Games i skuggan av The Rock, klippan som sett civilisationer komma och gå.

Gibraltar är en plats som ligger mellan ”a rock and a hard place”, på ena sidan finns klippan och havet och på den andra finns Spanien. Ibland har frågan väckts varför Gibraltar är med i öspelen då territoriet de facto är kopplat till fasta Europa. I verkligheten är Gibraltar en lika tydlig ö som alla vi andra med dagliga utmaningar.
Öspelen är resultatet av internationellt samarbete och tusentals timmar träning, förberedelser och uppoffringar långt utanför det egna bekvämlighetsområdet. Så går utveckling till, man tar ett extra steg, försöker lite hårdare, misslyckas för att komma tillbaka och så vidare. Inom få områden som i idrotten blir det lika tydligt att man måste lära sig förlora för att lyckas med att vinna.

Gibraltar står värd för öspelen för andra gången och de gör det egentligen mot alla odds. Tävlingarna är i stora drag dubbelt så stora i dag som år 1995 när de tog ansvar första gången och redan då var det med darr på ribban som ”The Sunshine Games” kunde genomföras. Den här gången var timingen den rätta och Gibraltar med 30.000 invånare kan erbjuda en i stort sett nybyggd ”Games Village” som kommer att bidra till en fantastisk stämning bland alla tävlanden. När spelen är över ska den nybyggda byn användas som vanliga bostäder.

Gibraltar har dessutom investerat miljontals pund i anläggningar och infrastruktur enligt devisen att man vill själv vara fin när man står värd för kalas. Dessutom har öspelen ända sedan starten 1985 visat att kringeffekterna av varje öspel varit omfattande och lukrativa och därför värda varenda cent i insatser.

NatWest International Island Games står i dag starkare än någonsin. År 2021 träder Guernsey till som värd för tredje gången, 2023 är det dags för Orkney för första gången. År 2025 och framåt är ännu inte bestämda men intresset bland potentiella värdöar är stort och inbegriper just nu Ynys Môn, Isle of Man, Färöarna, Shetland, Menorca och så vidare. Öspelen är något som stärker ösamhällen och skapar framtidstro och där är det dags även för Åland att fundera på när en ansökan kan bli aktuell igen.

Med öspel är det som med idrott och mycket annat i samhället. Det gäller att alltid driva på och aldrig slå sig till ro. Världen är full av folk som blivit mätta och nöjda och därför satt sig ner för att vila och därmed bli frånsprungna och det vill vi inte att ska hända Åland, eller hur?

Öspelen på Gibraltar blir mina adertonde tävlingar i följd. Första gången spelade jag volleyboll på Isle of Man 1985, den sista gången som aktiv var jag med i guldlaget på Gibraltar 1995. Sedan dess har jag på ideell bas jobbat vidare i IIGA och jag har inte ångrat en sekund. Varenda gång jag ser hur förväntansfulla idrottare kommer in på stadion för öppningsceremonin får jag lite svårare att andas och mina ögon fylls av något som kan vara tårlikt. I just det ögonblicket är det värt varenda minut som IIGA-engagemanget kräver. Jag vill passa på att tacka Åland och alla andra öar som under alla dessa år och framöver betrott mig att hantera detta ordförandeskap och lovar fortsätta göra mitt bästa även den kommande fyraårsperioden.

Jörgen Pettersson
Ordförande i International Island Games Association

Var sak har sin tid. Inledningsvis tävlade jag i öspelen. I dag leder jag dem. Allt är lika skoj fast annorlunda.

Kommentarer

Populära inlägg