Ett försök till förbättring

”You can’t blame a guy for asking”, är ett uttryck som jag gillar. Frågan är alltid fri och bör därför ställas. Därför efterhörde Centern, Obunden samling och Ålands framtid om inte moderaterna vore beredda att ta ett större och mer borgerligt ansvar för Åland. M svarade nej. Här kan man höra nyheten i Ålands radio.

I morgon är det dags för en missnöjesdebatt i Ålands lagting och inför den ville vi berätta vad som hänt, som sanna demokrater är det viktigt att berätta vilka steg som tagits. Vi anser att den nuvarande landskapsregeringen inte arbetar för hela Ålands bästa och vill därför erbjuda ett alternativ. Så fungerar demokratier; man försöker och försöker igen förklara sin ståndpunkt.

Vi i Centern tycker dagens landskapsregering är för självgod, för centralistisk, för ofokuserad, för makthungrig, för dåligt insatt och lite till för att framgångsrikt kunna driva Åland vidare. Medan vår omgivning förändras hastigt ägnas kraft åt åldersgräns i kommunalvalet. I syfte att ta heder av folk använder regreingsföreträdare bilder från Aleppo för att kritisera beslut man inget har med att göra. Listan blir längre och längre på reformer som ingen begriper och en makt som bullrar men aldrig lyssnar. I den nyligen avslutade budgetdebatten var ministrarnas ointresse för synpunkter närmast magnifik vilket skapar en bild av konfrontation snarare än samarbete. Det är inte min bild av Åland, här gör vi saker tillsammans.

Allt detta har i veckan lett till att vi tre partier som undertecknat misstroendet föreslog till moderaterna att vi skulle bilda en borgerlig regering; det är något som ofta görs av partier som befinner sig på högerkanten. Men inte på Åland.

Moderaterna föredrar att sitta i vänsterfamnen framom att själv vara med och leda och tackade följaktligen nej till förslaget.

Man sade nej till att höja sin egen profil, nej till att skapa en tydligare borgerlighet och nej till att själva ta ett större politiskt ansvar. Detta beslut kan man kalla för mycket men modigt eller ansvarsfullt är det inte.

Jag är inte besviken, så funkar inte politiken. Jag är förvånad och undrar om de som verkligen vill kalla sig borgerligt sinnade tycker detta är okej?
I syfte att vara transparent och tydlig ordnade vi i dag en presskonferens för att berätta om planerna på en ny borgerlig regering. Foto: Jenny Schuhmeister.

Kommentarer

Populära inlägg