Nordens dag, flaggan i topp

I dag är det femtiotvå år sedan de nordiska länderna inom ramen för Nordiska rådet (bildat 1953) undertecknade det så kallade Helsingforsavtalet.

Året var 1962 då de tidigare ambitionerna sattes på pränt och gjordes till verklighet istället för visioner. Mycket har gått väldigt bra medan annat återstår att hantera. Helsingforsavtalet är dock hela den nordiska unionens ”grundlag” och ger vägledning i många av de stora frågorna som alla medborgare i de nordiska länderna stöter på i vardagen.

Unionen i Norden har alltsedan dess gått från teori till praktik. Nordbor kan fritt resa till varandra, jobba i alla nordiska länder, gå i skola, få sjukvård och mycket annat. Långt innan EU blev verklighet fanns tanken om en rörlig marknad i Norden. Det är något att känna stolthet över i dag.

Här kan man läsa mer om dagens Norden. Själv har jag vid olika tillfällen lyft vår nordiska välfärd som överträffar det mesta här i världen.

Hylla Norden, hissa flaggan och ha en skön söndag!

Glöm för allt i världen heller inte bort att lyssna till debatten i Ålands lagting i morgon med start 13.00. Då ska de åländska ledamöterna, först i Norden, hålla en debatt under rubriken ”Norden i EU – EU i norden”. Därefter följer alla  de andra nordiska parlamenten också.

Vill du göra det hela extra festligt drar du på gästabud till Stallhagen inkommande lördag, den 29 mars.
I dag hissas flaggorna över hela Norden för att hylla Nordens dag. Det är nämligen femtiotvå år sedan Helsingforsavtalet undertecknades och gick från vision till i många fall verklighet. 


Kommentarer

Populära inlägg