Bli klokare, ät strömming!

Godmorgon denna tisdag, en dag fylld av möjligheter och dessutom våffeldagen, av alla konstiga påhitt. Själv anser jag egentligen alla dagar om inte bortkastade så enahanda om stekt strömming inte står på menyn. Särskilt den här tiden på året är detta havets silver romfyllda, feta och smakrika.

Fick i går tag på sensationellt god skötströmming från Fiskkojan och satte omedelbart igång stekandet. Det blev inte bara gott, man blev klok också. Så här går det till!

Ska man steka strömming är det viktigt att ha minst en strömming...
...fast det är klart. Ska det bli en riktig strömmingsfest behövs fler. Kolla vad fina, inga röda ögon här.
Särskilt blödig får man inte vara när det handlar om strömmingshantering. Det blir lite kladdigt...
...men till sist fint, rent och fräscht. Detta är en bra början på stekprocessen!
Nu ska saltet fram. I sådana här lägen är det omöjligt att inte bli på bra humör!
Rågmjöl är inte lika skoj men ändå nödvändigt för slutresultatet.
Blanda två tre rejäla nävar rågmjöl med en kraftig saltchock, langa dit strömmingarna, blås upp plastpåsen och skaka kraftfullt?
Nu börjar det hetta till. Värm upp en stekpanna, inte för hett och inte för svalt. Sätt i en rejäl smörklick och lite olja. Varför olja? Vet inte, men det doftar gott!
Om strömmingarna i det här skedet ser ut så här är du på rätt spår, fast det gäller att...
...lägga dem försiktigt i pannan. Det är viktigt att hålla symmetrin i skick...
...och efter ett tag ska det se ut så här i en lätt impressionistisk tolkning av hur strömmingsstek ska gå till. Nu börjar det närma sig!
Detta ser seriöst äckligt ut men är världsklass! Smält smör som försiktigt hälls över anrättningen. I den bästa av världar borde man ha lingonsylt också men den var slut denna dag.
Äntligen. Med detta på bordet finns det inga problem här i världen som förbli olösta. Seså, pinna iväg och köp egen strömming nu och bli en stekare du med!

Kommentarer

Populära inlägg