Viktig dag för Ukraina

I dag anländer svenske diplomaten Jan Eliasson till Ukraina. Det är  ingen artighetsvisit utan ett försök att bringa stabilitet i förhållandet mellan Ukraina och Ryssland. Jag lyssnade på Jan Eliassons sommarprat häromveckan och tänker att det antagligen är rätt man på plats.

Den omedelbara krisen just nu handlar om Krimhalvön, en delrepublik i Ukraina som Ryssland av allt att döma helt sonika övertagit. Frågan är om Putins ambitioner stannar där eller om han på typiskt ryskt geopolitiskt maner fortsätter till resten av Ukraina.

Krimhalvön är en historiskt belastad krigsskådeplats och därmed en krutdurk i ordets allra tuffaste bemärkelse. Typ förra gången det small där nådde kriget till och med Åland där Bomarsunds fästning (byggd av ryssarna) sprängdes i småbitar.


Så här såg det ut år 1854 vid Bomarsund då Krimkriget nådde ända till Åland.
Jag skrev i går om Färöarnas och Gibraltars mod och beslutsamhet som kontrast till en åländsk ängslighet. De två lagen möttes för övrigt i lördags i en vänskapsmatch på Färöarna. Hemmalaget vann rätt komfortabelt med 4-1. På onsdag väntar ny match för Gibraltar då Estland hälsar på för en vänskapsmatch.


Gibraltars fotbollsförbund hör till världens allra äldsta och nu förbereder man sig för spel även i EM-kvalet.

Kommentarer

Populära inlägg