Ny affärsidé: Designer Chickens!

Om jag bodde på landet och hade tillgång till en gammal ladugård eller liknande...
Om jag vore en bättre affärsman än vad jag är...
Om jag vore van att hantera djur, marknadsföring och försäljning...

Då skulle jag antagligen börja föda upp någon form av ”Designer Chickens”. En av världens just nu coolaste och mest lokalt anpassade affärsidéer. Det handlar alltså om att erbjuda de snyggaste och mest välsmakande fåglarna i en snygg förpackning och är en av många trender som just nu skänker innehåll till begreppet äta lokalt och tänka globalt. Broilers är för pöbeln, Designer Chickens är för The Lucky Few!

Finast av dem alla är kanske Poulet de Bresse som kan tinga ett kilopris på femton euro. I Frankrike föds det upp 1,2 miljoner sådana fåglar per år men bara några få korsar landets gränser. Fransmännen vill själva ha dem!

Varumärket Poulet de Bresse gör att denna höna kan säljas för femton euro per kilo! Tänk en Ålandsflagga och en specialuppfödd åländsk broiler.
Det råder inget tvivel om vilken tupp det är som bestämmer på denna gödselstack!
Det finns såklart grader även på denna lyx. Och snäppet under Poulet de Bresse finns många andra specialuppfödda fåglar som tingar extremt höga priser bland medvetna konsumenter. I Storbritannien just nu är folk beredda att betala 30 pund (36 euro) för en höna/tupp som levt livets glada dagar innan slakt. Det är antagligen en effekt av slow food-rörelsen och det faktum att allt fler människor är medvetna om sin konsumtion. Hellre betala mer för något gott och nyttigt än mindre för kolhydrater och oljigt skräp.

Designer chickens handlar inte bara om utseendet. Det är lika mycket ett sätt att definiera hur vi vill vara. Och det är långt ifrån säkert att massproduktion egentligen är framtiden. Det kan vara precis tvärtom. Att de små serierna vinner i längden.

Jag är en snygg chicken i lyxförpackning!
Inte bara ståtlig. Även en läckerhet i grytan!

Och så här bygger man en fin bur!

Kommentarer

Populära inlägg