Viktigt omfamna framtiden

I fredags förklarade Ålands lagting att man inte längre tror på den sittande landskapsregeringen. Skälet är tilltaget att köpa en hybridfärja utan att ha lagtingets godkännande vad beträffar finansieringen. Regeringspartierna har styvnackat och fundamentalistiskt drivit en linje som ålänningarna begriper att är oklok.

I alla opinionsunersökningar som görs just nu visar folkviljan att man inte litar på regeringen.

I fredags försökte jag med en enkel lägenhetsjämförelse beskriva landskapsregeringens handlande som den som hellre hyr en sjavig etta i förorten än köper en ny tvårummare i city.

I en kommentar till bloggtexten skriver Ålands näringslivs vd Anders Ekström:

Mycket bra liknelse. 
Man kunde dock tillägga att med en OPS-lösning behöver LR dessutom inte ligga ute med pengarna (likviditeten) utan man helt enkelt hyr den i 30 år för 555 euro i månaden, under förutsättning att man kan bo i lägenheten. 
Om den blir obeboelig betalar man ingenting för dessa månader. Sedan efter 30 år får man lägenheten i sin ägo.
Hur kan det här upplägget vara så ointressant att man inte ens bemödar sig undersöka det?

Där landar frågan just nu. Hur är det möjligt att någon kan vara så envis som sittande infrastrukturministern Mika Nordberg (MÅS) som slår dövörat till för kalla fakta? Att säga att man inte tror på tunnel är att förneka fakta. Jag har varit mycket på Färöarna och sett hur man utvecklat samhället med hjälp av tunnlar till i stort sett varje holme av betydelse.

Ålands landskapsregeringens infrastrukturavdelning har nu i år valt att arbeta utifrån en tes där lösningen finns i en jättebro och nya färjor. Det privata näringslivet har i form av FS Links under samma tid undersökt ett annat spår. Med en lagom stor tunnel (9,5 meter bred) landar kostnaderna på i stort sett samma som LR nu är redo att bygga bro och färja för. Jag föreslog för ett år sedan att upphandlingen av Föglölinjen skulle breddas till att omfatta även en tunnel. Det sade man nej till och det har jag oerhört svårt att begripa. När tiderna förändras gör man klokt i att försöka hänga med, inte dra i handbromsen.

Gubben till vänster föreställer FS Links som gång på gång försökt förklara att en tunnel till Föglö är rimligt, ekonomiskt klokt och genomförbart. Gubbarna till höger föreställer infrastrukturavdelningen som har för bråttom för att lyssna på en massa galna idéer.

Lars Nilsson är fastighetschef i Värmland och har genomfört 295 upphandlingar enligt så kallade partnering modell och följt agila principer. Ingen av hans upphandlingar har överklagats, bara en har blivit dyrare än planerat och samtliga håller sig till de regelverk som styr offentliga upphandlingar.

Insikterna att en tunnel är det enda långsiktigt rimliga när det gäller att gjuta tro i skärgården börjar så sakteliga sjunka in. FS Links med Hasse Holmström och Otto Hojar har gjort ett otroligt grundarbete som egentligen bara är att göra till verklighet i form av upphandling och finansiering.

Kommentarer

Populära inlägg