En kväll på Föglö för hela Åland

På Föglö är det inte tu tal om själva saken, de som bor där vill att tunneln byggs mellan Degerby och Svinö. Om LR gör det grandiosa misstaget att investera 100 miljoner euro i en ny hybridfärja och Ålands längsta bro (till Gripö) inser Föglöborna att det blir svårt att förverkliga tunneln under ens överskådlig tid.

Egentligen borde det vara en väldig enkel ekvation. Jämfört med det som dagens Skarventrafik kostar vore en tunnelinvestering enkel att räkna hem över tid. Man kan illustrera det hela med att jämföra mellan att hyra eller köpa en lägenhet. Vill vi att skärgården ska ha en chans och vill vi gör Åland större borde valet vara enkelt; det handlar om att bygga en tunnel tillsammans med det privata näringslivet.

I går kväll ordnades en av de trevligare valdebatter jag varit på. Frågorna var precisa och dialogen stor. Påhopp uteblev i stort sett helt och även om förståelsen mellan delar av panelen och delar av publiken var ganska liten var respekten tydlig.

Det var Föglös fullmäktigeordförande Stig Fellman som ordnat informationen/debatten där Föglös egna lagtingskandidater Annette Bergbo, Rainer Juslin och Michael Sundblom presenterade sig tillsammans med några av oss andra; förutom jag själv var till exempel infrastrukturminister Mika Nordberg på plats.

Efter den två timmar och högintensiva lagtingsutfrågningen var det dags för Föglölistans kandidater att berätta om sig själva och vad man vill åstadkomma de kommande fyra åren. För en kommunkramare som jag var det tröstande.

På Föglö finns viljan att vara med och entusiasmen över att ställa sig till förfogande. Tydligare kan faktiskt inte närdemokrati beskrivas. Det pratades om det märkliga att ha reningsverket mitt i Degerby, om renhållning, skolor, bristen på bra färskvatten, märkliga högar i Stentorpa, en önskvärd båtramp i Degersund och mycket mer.

Känslan för den egna kommunen och kravet att bestämma själva var omöjligt att ta miste på. Det ska vara roligt att bo på Föglö och kanske man kunde göra om det gamla tullhuset till en ungdomslokal. Idéerna sprutade ur kandidaterna och känslan av att detta är demokrati på riktigt är stark.

Avslutningsvis. Jag hävdar alltjämt och allt starkare att en satsning på en tunnel från Svinö till Degerby är nödvändig och klok. Man minskar dagens utgifter, miljöpåfrestningarna försvinner radikalt, friheten och tryggheten på Föglö och i resten av skärgården ökar. Åland blir större och mer intressant för inflyttare och turister. Utgifterna för underhåll sjunker och nyckfullheten i bränslepriser förvandlas till besvärliga minnen. Det är winwin för alla.

En tunnel till Föglö är bra för hela Åland och därför vill jag och Cenetrn bygga den. Här kan man läsa den stora miljökonsekvensbedömningen som nu refererats i tidningarna. Den talar ett tydligt språk och banar väg för att planerna nu borde bli verkstad; i samma ögonblick som den beställda färjan avbeställts och broplanerna skrinlagts.

Sedan kan vi släppa taget om häst och kärra och satsa på bilar – precis som man gjorde förr. Det är det bråket egentligen handlar om. Jag och Centern står för utveckling och visioner medan den nu sittande regeringen klamrar sig fast vid gamla lösningar som inte fungerat.
Här förklarar jag att en tunnel är symbolen för en framtidssatsning som är nödvändig för hela Åland. Vi har inte råd att fortsätta som hittills och förvänta oss andra resultat. Obundne Michael Sundblom lyssnar spänt. Foto: Jenny Schuhmeister. 
Föglös fullmäktigeordförande Stig Fellman höll i det hela med entusiasm och ordning och reda.Partisekreterare Jenny Schuhmeister och jag i Svinö i väntan på färjan Skarven som tar 30 minuter. 
Några av de Föglöbor som kom för att diskutera framtid och visioner i Vikingaborg.Kommentarer

Populära inlägg