Sent ska syndaren vakna

I dag klockan halv tio ska en omröstning ske i Ålands lagting som tar ställning till en av de största enskilda investeringarna som Åland någonsin gjort.

Man avser sätta uppemot 100 miljoner euro på att köpa en hybridfärja och bygga en jättebro på Föglö. Detta är dårskap på många sätt och därför har jag och många med mig ifrågasatt satsningen. För inte så mycket mer pengar vore det nämligen möjligt att bygga en tunnel som i ett slag och för evigt skulle göra Föglö till en del av fasta Åland och föra resten av skärgården närmare.

Vi har försökt stoppa projektet genom att skriva ett spörsmål den 30 augusti och sedan formulera ett så kallat klämförslag som skulle förmå landskapsregeringen att backa. Detta har fått delar av regeringsblocket att ta sitt förnuft till fånga, storsint överge obegriplig prestige, och gå emot sin egen regering.

När det var tänkt att frågan skulle gå till omröstning i onsdags valde talmannen av oklara skäl att skjuta omröstningen till i dag, denna mandatperiods allra sista plenum.

Inte nog med det, i går eftermiddag kl 14.55 distribuerade landskapsregeringens infrastrukturavdelning en ”analys” som i allt väsentligt är ett hot. Man hävdar att kostnaden för att bryta avtalet om upphandling av linfärjan kan sluta med en kostnad på mellan fem och tio miljoner euro för landskapet. Denna klarsyn nådde man alltså efter fyra (4) veckors arbete och den kommuniceras eftermiddagen före morgonen då beslutet ska fattas.

Detta är inte seriöst, är min uppfattning. OM det vore sant är det en gåta varför man inte gjort det tidigare. Slutsatsen kan bara bli en, infrastrukturavdelningen har under nuvarande minister Mika Nordbergs (MSÅ) ledning inte gjort sitt jobb tillräckligt bra. I sitt svar på spörsmålet från den 9 september nämndes detta inte med ett ord.

Slutligen. Varför är jag så övertygad om att en tunnel är det enda rätta om vi vill göra Åland större och skapa framtidstro, frihet och trygghet i skärgården? Låt mig dra en jämförelse:

Du står inför ett beslut. Ska du hyra en sjavig etta i en förort för 500 euro i månaden eller ska du slå till och köpa en ny tvårummare i city för 200.000 euro?

Går du in för att hyra i förorten och tänker bo där i 30 år har du betalat minst 180.000 euro. I verkligheten tillkommer hyreshöjningar varför slutsumman blir mycket högre. Efter 30 år äger du ingenting.

Går du in för att köpa citylägenheten betalar du 600 euro i månaden och efter 30 år är lägenheten din.

Vore du Ålands landskapsregering skulle du slå till på hyreslyan. Själv tycker jag det vore klokare att investera i lägenheten och svårare är så är inte skillnaden mellan att bygga en tunnel eller fortsätta precis som hittills.
Sent på eftermiddagen dagen före den avgörande omröstningen väljer Ålands landskapsregering att kommunicera en ”analys” som man hittills valt att hemlighålla.

Kommentarer

  1. Mycket bra liknelse.

    Man kunde dock tillägga att med en OPS-lösning behöver LR dessutom inte ligga ute med pengarna (likviditeten) utan man helt enkelt hyr den i 30 år för 555 euro i månaden, under förutsättning att man kan bo i lägenheten. Om den blir obeboelig betalar man ingenting för dessa månader. Sedan efter 30 år får man lägenheten i sin ägo.

    Hur kan det här upplägget vara så ointressant att man inte ens bemödar sig undersöka det?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg