ÅHS borde ta större ansvar

Det är 20 dagar kvar till valet och mycket kretsar kring infrastruktur och kommunreform. Båda frågorna är viktiga men vi får aldrig glömma själva människan och hur vi kan göra det som är hyggligt till riktigt bra.

Vi som bor på Åland har lyckan att leva i trygghet där vardagen antagligen är bäst i världen, säger vi.

Fast som med alla medaljer finns det en baksida även hos oss och det ska det handla om i dag – missbruk och beroende och det faktum att alla vi människor har olika brister och svagheter som vi måste hantera tillsammans. Genom att modernisera vården av beroendesjukdomar kan vi i ett slag göra tillvaron enormt mycket bättre för tusentals ålänningar.

En satsning på en ny behandlingsenhet ”Alkohol och hälsa” eller ”Hälsans hus” vid ÅHS skulle vara en fantastisk investering som är lätt att räkna hem i form av liv, hälsa och arbetsförmåga och därmed tillväxt för hela Åland. Dessutom skulle ett krafttag mot missbruk hjälpa drabbade familjer att läka och spara pengar och umbäranden åt samhället.

I podden ”Mellan land och hav” som jag och Carina Eriksson gör handlar det om den kanske svåraste folksjukdomen vi har att hantera.

Mellan 800 och 1.000 ålänningar, det är statistiskt fastslaget, lider av någon form av beroendesjukdom – oftast kopplat till alkohol, allt oftare till spel. I dag är de drabbade hänvisade till den beroendemottagning som Mariehamns stad sköter. Dit går bara mellan 10 och 15 procent av de uppemot 1.000 som är drabbade. Det är alldeles för lite och därför är det dags att göra som man gjort i övriga västvärlden – beroende och missbruk är en sjukdom och ska behandlas som sådana. Bryter du ett ben går du till akuten, drabbas du av ett beroende ska du också vända dig till ÅHS. Denna slutsats är internationell och grundad på världshälsoorganisationen WHO:s slutsatser.

En jämförelse. Dagens situation på Åland är ungefär som om vi skulle arbeta stenhårt med att förebygga diabetes. Om någon ändå skulle utveckla diabetes skulle man sedan låta bli att behandla den. Ni hör själva, det vore otänkbart men det är ungefär så man ser på missbruksproblematiken i dag i vårt landskap. Vi gör allt för att beroende inte ska utvecklas men när det gör det står vi handfallna.
Missbruk i allmänhet och särskilt alkoholberoende är en sjukdom som är svår att prata om. Just därför måste det göras. Välkommen att lyssna!

På den här länken kan ni lyssna till podden ”Mellan land och hav” som tar upp missbruk och vad vi kan göra för att hjälpa de drabbade, de som är beroende och deras familjer. Från vänster sjuksköterskan Eleonore Hedman med bred erfarenhet av missbruksbehandling samt lagtingskandidaterna Jörgen Pettersson (188) och Carina Eriksson (157).

Kommentarer

Populära inlägg