Äppelodlare med framtidstro


På Vårdö, Vargata, finns äppelodlarna Granlids med Vesa Koivisto och Maria Granlid som ägare och sönerna Calle och Ville som snart står i tur att ta över. Adressen är Astrakanvägen vilket såklart är följd i färg. Granlids har på egen hand och sedan 1943 odlat Vårdöäppel för den åländska och finländska marknaden. I dag går den absolut största delen av exporten till Finland och Granlids 50.000 egna träd har sällskap av odlarna Vidar och Maria Häggblom på Ängö och Michael Perander i Finström vars äppel säljs under samma varumärke.

Just nu är högsäsongen i full gång när det gäller plockning och sortering men verksamheten pågår året runt tack vare tunga investeringar i ULO-lager (Ultra Low Oxygene) som håller äpplena fräscha långt in på våren. Tillsammans med Grannas i Finström var Granlids först av alla i landet att satsa på denna nya teknik. Varje dag går en lastbil (Posten Åland) från Granlidspå Vårdö vidare till köpare över hela landet, från söder till norr.

Det går att prata hur länge som helst om de tjugotal olika äppelsorter som odlas och säljs av Granlids och deras tjugotal anställda (hel- och deltid) men i dag handlar det om samspelet med det privata företagande och vårt officiella Åland.

När det gäller Vårdö och företagarna i den lilla kommunen finns det mycket att önska. Som hos alla andra företagare är överraskningar sällan av godo och när Ålands landskapsregeringen under den gångna mandatperioden först valde att plocka bort Vårdö från skärgårdstrafiksystemet och sedan införde en extremt komplicerad tidtabell på Vårdöfärjan var det absolut inte till gagn för Granlids och de andra. Tvärtom. Istället för att hjälpa företagarna valde landskapsregeringen att stjälpa och dessutom att göra det utan några som helst höranden eller konsekvensanalyser. Maria Granlid har skrivit till regeringen (tillsammans med alla andra företag verksamma på Vårdö) men aldrig fått svar vilket i sig, enligt min mening, är ett exempel på en bedrövlig tondövhet och angränsande till missbruk av makt. För att Åland ska fungera i konkurrensen borde det officiella Åland och företagen till alla delar samarbeta. Entreprenörer måste kunna lita på långsiktighet hos samhället.

Granlids är beorende av regelbundna och pålitliga transporter för att alla äppel ska nå kunderna. Detta sker oftast med hjälp av Fjärdvägen från Långnäs och fram till förändringen kunde Granlids hinna hem med färjan från Osnäs över Brändö och Kumlinge. Det är inte längre möjligt trots att färjorna ofta har gott om utrymme på bildäck. Samma sak gäller alla de turister som förr kunde åka från Åbo och skärgårdsvägen till Vårdö, en fantastisk rutt genom en unik skärgård och en spännande historia. Beslutet att ta bort denna trafik drabbade bland andra turistföretagen på Vårdö extremt hårt.

Det var inte nog med det. När tidtabellen för Töftöfärjan genomfördes blev det ännu svårare att bedriva företagande på Vårdö. Tidtabellen är komplicerad på gränsen till att vara obegriplig och några inbesparingar har inte kunnat skönjas, snarare tvärtom. Färjförare som är sena trycker på lite extra vilket gör att bränsleförbrukningen stiger.

För Granlids del har detta betytt mer tid i vänteköer och dyrare transporter för en vara som redan är extremt konkurrensutsatt.

Förutom att transporterna blivit dyrare har de stora tidtabellstavlorna även gjort att turister vid blotta åsynen av alla klockslagen vänt vid färjfästet.

Resultatet av trafikomläggningen och tidtabellerna är därmed att landskapsregeringen gjort det svårare, inte lättare, att bedriva företagande på Vårdö. Några inbesparingar av dessa åtgärder har överhuvudtaget inte kunnat skönjas.

Jag menar att Ålands landskapsregering misslyckats när det gäller att skapa förutsättningar för företagande i skärgården. Istället för att arbeta för att tända lampor har man gjort det motsatta. Granlids är ett exempel på långsiktighet och hårt arbete kombinerat med stora insikter i försäljning, produktion och lagerhållning. Dagens äppelköpare lever utan lager och kräver snabba beslut och pålitlig infrastruktur.

Åländska äppel är en del av vår framtid. På Åland produceras över sjuttio procent av de inhemska äppel som säljs i Finland. Detta förpliktigar för samhället att skapa goda förutsättningar. Eller som Maria Granlid uttrycker det:

– Vi kräver inget extra men vi önskar att man i vart fall inte sätter käpper i hjulen för oss.


Undertecknad lagtingskandidat i mitten och Vesa Koivisto till vänster. Till höger Calle Granlid som snart står redo att i fjärde generation driva äppelodlingen vidare. Foto: Maria Granlid.

Jag håller med. Det var ett ogenomtänkt beslut att lyfta bort Vårdö från skärgårdstrafiken och det är direkt kontraproduktivt att införa en tidtabell på en färja som per definition ska vara en förlängning av landsvägen. Makt måste utövas på ett lyhört sätt med ständig tanke om brukarna.

Allt som oftast dimper det ner hälsningar från hela landet där nöjda äppelkunder finns.



Vesa Koivisto och Maria Granlid är biologerna som kan varje fiber i varje äppel de odlar. Och det stannar inte med det. De har också lärt sig försäljning, marknadsföring och vikten av en bra berättelse.



Logotypen bär spår från vargatabon Sally Salminen som i sin bok ”Katrina” berättade att här växer minsann blåa äppel!



Det är ofattbara mängder äppel som passerar sorteringen och lagret i Vargata, Vårdö, där allt plockas i vackra lådor för att senare säljas över hela Finland.


Sedan 1943 har Granlids odlat äppel på Vårdö. För att lyckas med det är det extremt viktigt med långsiktighet och kontinuitet i alla delar av kedjan från träd till kund.





Kommentarer

  1. Aroma äpplen är min favorit. Jag har hittat dem i en del av butiker som jag handlar i här i östra Helsingfors. Men varje gång jag köpt ett par (man måste kolla först att de är goda..) har de varit stenhårda och sura. I dag åt jag ett som jag köpte 7.10. och det var heller inte moget. Vad beror det på att man säljer omogna äpplen? Förr om åren har det inte varit så här. Det känns inte bra för tiden är i allmänhet för kort Aroma. Ifjol lyckades jag köpa goda perfekta Aroma endast EN gång! I Stockmanns butik i centrum. Har ni något gott råd åt mig, var ska jag hitta dessa äpplen innan de tar slut? Bästa hälsningar Lisbet Tamm

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg