Viktig satsning för hela Åland

Idrott i allmänhet och särskilt fotboll är inte bara en viktig sysselsättning och ett engagerande nöje. Det är också en viktig del i bygget av Ålandsbilden och vår förmåga att vara intressanta för omvärlden. Därför är det oerhört positivt att landskapet och Mariehamn gör gemensam sak och bygger först en friidrottsanläggning i Ytternäs och sedan förstorar Idrottsparkens gräsplan och byter underlaget till konstgräs som kan användas i betydligt högre grad än naturgräs. Det skapar förutsättningar för utökad turneringsverksamhet och fler hotellnätter på hela Åland.

Ingen enskild åländsk företeelse låter tala om sig lika mycket som IFK Mariehamn i Finland och så vidare.

Storyn är dessutom till övervägande del positiv och framtidsinriktad. Att IFK har vunnit cupen, ligan och representerat Åland i europeiska sammanhang är imponerande på många sätt. Det är inte nog med det. Åland United har i lika hög grad visat omvärlden att Åland är redo att tävla långt över vår egen matchvikt.

Jag menar att hela Åland skulle må bra av att hämta inspiration från idrotten. Där finns optimism och en obändig tro på att precis allt är möjligt med rätt förberedelser och hårt jobb.

Det åländska näringslivet vet detta och jobbar hårt med att hitta vägar till marknader utanför de åländska gränserna.

Där finns framtiden, på Åland måste vi ständigt arbeta med den bild vi skickar utåt och göra oss intressanta på så många områden som möjligt. Vi vill att barnfamiljer ska komma hit och söka trygghet och vardagsro, vi vill att ungdomarna ska komma hit och festa loss några veckor varje sommar och vi vill att gäddfiskare och golfare ska inse att ingenting går upp mot Åland. Denna storytelling behöver drivkrafter och innehåll och här är fotbollen livsviktig. Liksom berättelsen om Bomarsund och Pommern. Och Stallhagen och alla andra företag som ägnar sig åt förplägning.

Jag tycker vi på Åland borde ägna mer tid åt att hitta morgondagens näringsliv och börja med att förbättra sådant vi redan är bra på. Det skapar ringeffekter som kanske en dag blir vårt nya Chips eller färjtrafik eller spelindustri eller något annat. Jag vet för lite om detaljerna men kanske är rödbeta framtidens guldgruva? På Åland finns bördig jord och flest soltimmar i Finland. I världen finns en stark hälsotrend och det vet varenda unge att rödbeta håller dig levande och frisk längre än allt annat!

I dag är det 80 dagar kvar till höstens val till Ålands lagting. Jag står till förfogande och lovar att fortsätta stärka Åland och göra vårt samhälle till ett resmål och en affärspartner att räkna med!

Här på Idrottsparken gjorde jag mina första stapplande fotbollsfinter på det glada 1970-talet. Sedan flyttade jag till Finström och började så småningom spela volleyboll i Jomala. I dag utgörs min egen motion av squash och ordförandeskapet i den internationella öspelsorganisationen IIGA.

Kommentarer

Populära inlägg