Åland har redan vunnit!

Ingen kan ha missat den bragdartade insatsen som IFK Mariehamn stod för mot megaklubben Legia Warzawa. 0-3 är ju aldrig skoj men faktum var att IFK mycket väl hade kunnat satt ett par strutar och dessutom hade lite oflyt på några av målen.

Att vi överhuvudtaget kunde arrangera Champions League-kval på Åland är så oerhört mäktigt att det knappt finns. Jag tycker ålänningarna, alla och envar, ska sträcka på sig och slå fast att det där hanterade vi riktigt bra. Alla behövs och det är det som gör att IFK fungerar. när man jobbar tillsammans går det att göra även riktigt svåra saker.

I programbladet inför matchen skrev jag en text på det temat som vi alla på Åland borde bära med oss. Vi kan. Vi vill. Vi vågar.

IFK väljer att leta rätt
Det är inte alldeles enkelt att hitta de rätta orden när det gäller att beskriva känslan kring att Polens största lag Legia Warszawa kommer till Mariehamn och Wiklöf Holding Arena för att spela om en plats i Champions League. Warszawa är en stad på 3,2 miljoner invånare i ett land på 38,5 miljoner. Mariehamn är en stad med 11.000 invånare i ett örike på 29.000 i ett land på fem miljoner. Det handlar inte om David mot Goliat utan om en myra mot en elefant. Som tur är kan myran till skillnad från elefanten bära många gånger sin egen vikt!

Det sköna i allt som hänt IFK sedan avancemanget till finländska ligan, spelet i Europa League och nu Champions League är oängsligheten. IFK, dess spelare och dess ledning, har valt att leta rätt istället för fel. IFK har vägrat att lyssna till förnuftet, rimligheten och vad som eventuellt är möjligt eller inte. Man har vägrat vara de realister som effektivt sätter stopp för alltför mycket.


Hela Ålands lag har utmanat, testat gränser och vunnit. Det gör hela Åland till vinnare. Världen kan tyckas stor men när det gäller idrott är det alltid 0-0 från början och sedan vinner hjärtat ofta mot hjärnan.
Legia Warsawa tackar sina fans efter matchen. Om fansen har det sagts både det ena och det andra men jag satt intill dem och de sjöng sig igenom hela matchen.

Presskonferensen efter matchen som Krille Mattsson förtjänstfullt höll i.

Stormatch.

Kommentarer

Populära inlägg