Tre saker som skapar tillväxt

Hade nöjet att delta i Ålands Näringslivs stora Näringslivsdag i torsdags. På plats i Alandica var åtminstone delar av den verklighet som skapar intäkter för hela Åland vilket är viktigt. Utan en stark ekonomi och goda försäljare är det omöjligt att utveckla samhällen. Vi har gott om entreprenörer på Åland och de allra flesta ålänningar har arbete och hjulen tycks snurra rätt bra. Ändå står den ekonomiska tillväxten i stort sett stilla. Samhället växer och antalet företag är större än någonsin, men ändå tjänar Åland inte lika mycket pengar, relativt sett, som omvärlden. Vi har alltså ett dilemma och borde inse det som Svante Randlert påminde om: Det som har tagit oss hit tar oss inte dit (alltså till framtiden)! Det är bra och nödvändigt att diskutera detta och begripa att pengar är viktigt för att skapa frihet.

Här kan man också läsa mer om tidigare näringslivsdagar.

Och så här tycker jag vi också ska göra!

För att göra en lång historia kort, Svante är en stjärna som föreläsare för allt handlar om engagemang framom nöjdhet. Det är viktigare att blicka framåt än titta bakåt och den som är mest inspirerad vinner. Mätta kattor fångar inga råttor.

Vi fick också höra andra och tunga insikter som till exempel från Annika Winsth från Nordea som påpekade det jag alltid sagt. Det är företagen och det privata näringslivet som skapar förändring. Politiker kan utforma någon slags ramverk men det nya kommer från entreprenörer, företag och människor.

För Ålands vidkommande finns det massor att göra men jag nöjer mig i dag, femtio dagar före höstens lagtingsval, att konstatera följande:

En tunnel till Föglö skulle i ett slag skapa framtidstro för hela Åland. Den skulle vara billigare än att fortsätta driva de färjor med vars hjälp den åländska skärgården sakta men säkert avfolkas. Ur miljö- och hållbarhetsvinkel vore det också vinst på precis alla vis.

Vi måste bli bättre på att fylla vårt Åland med berättelser som gör omvärlden nyfiken. Vi har till exempel den otroliga historien om Bomarsund som var platsen där delar av den euopeiska storpolitiken förändrades. Sådant ska vi berätta om och därför är det extremt viktigt att förpacka detta och göra det säljbart. Till att börja med genom att bygga ett Bomarsundscenter till självstyrelsens 100-årsjubileum.

Sjöfarten är alltjämt Ålands viktigaste motor. Där skapas arbetsplatserna och där går Östersjön i bräschen för resten av världen. Tack vare svaveldirektivet som infördes 2015 har vi fem års försprång gentemot resten när svavelhalterna till sjöss sänks från och med årsskiftet.

Vi har mycket att göra och vi måste se till att det sker med tillit och gott humör. Åland är för litet för interna stridigheter och okloka beslut. Det är dags att se framåt.

PS Under veckan som gick lanserade jag tillsammans med kollegan och kompisen Carina Eriksson en helt ny podd som heter Mellan land och hav. Där ska vi föra den viktiga diskussionen om sådant som spelar roll. Lyssna gärna, du hittar länken här!




Kommentarer

Populära inlägg