Ungdomen tror på sjöfarten

Det finns väldigt mycket att vara glad över men till höjdpunkterna i det dagliga jobbet som lagtingsledamot hör de möten med unga ålänningar som uppdraget för med sig. Om detta har jag skrivit ganska många gånger tidigare.

Hade till exempel förmånen att träffa lyceisterna Jenny Ek och Sara Hellström härmodagen. De gör en uppgift i samhällskunskapen som handlar om sjöfart och ville träffas för att dryfta såväl dåtid som framtid i den bransch som mer än alla andra har skapat det Åland vi i dag har att hantera.

Jenny skötte utfrågningen med bravur, hon har hyst ett sjöfartsintresse sedan barnsben och har i många fall järnkoll på vad som hänt och varför. Vi pratade om den bondeseglation som lade grunden för dagens moderna sjöfart och vi diskuterade sammanhanget som lett Åland från partrederiernas dagar till dagens jakt på energieffektiva lösningar. Det är omvälvande att se hur det hela började med segelfartyg, gick via ångdrift till olja och nu är på väg tillbaka till segel igen.

Möten som detta får mig alltid att känna stor trygghet i att Åland och världen är i goda händer även framledes. De yngre ifrågasätter, tycker till och ser framåt på ett sätt som vi som är äldre också en gång gjort. Hittills har ingen generation gjort den tidigare besviken. Utvecklingen går alltid framåt.

Lyceisterna Sara Hellström och Jenny Ek hälsade på för att diskutera åländsk sjöfart och vilka möjligheter som finns i framtiden.

Kommentarer

Populära inlägg