Ja, jag gillar flygplan

Ja, jag menar att flygtrafiken till och från Åland är oerhört viktig och avgörande när det gäller upprätthållande av affärsliv och samhällsfunktioner. Jag är en flitig resenär själv och sitter till exempel i dag i Tallinn där Baltic Assembly pågår. Jepp, jag tog flyget hit.

Ändå tycker flygbolagsägare att jag ”slagit dem i ansiktet” efter ett replikskifte i lagtinget i fredags.


Flygplansägare Trygve Eriksson känner sig kränkt efter ett replikskifte i Ålands lagting. Det är onödigt. Jag tycker fortfarande att flygtrafiken till och från Åland är nödvändig och direkt avgörande för samhällsutvecklingen.
Skrev även en insändare:
Flygtrafik är nödvändigtJa, Åland behöver flygtrafik. Min fråga i lagtinget handlade om ”långväga gränsöverskridande luftföroreningar” som vi på Åland liksom övriga världen vill minska. I det sammanhanget kan vi inte bara kräva av andra att de ska se över sina resevanor. Därför ställde jag frågan om beredskapen att ta färjan i en replik i lagtinget. Det var inte min avsikt att ställa det ena mot det andra, min uppfattning är att ålänningar ska färdas både till sjöss och i luften.
Jag vill att Åland ska ha fungerande flygtrafik och jag är tacksam över den beredskap som delar av näringslivet visat när det gäller att kapitalisera Nextjet.
Jörgen Pettersson
Så här ligger det till. Lagtinget diskuterade ”Godkännande av förordningen om sättande i kraft av ändringen av ett protokoll till 1979 års konvention om långväga gränsöverskridande luftföroreningar”. Övergripligt handlar det om flygets föroreningar som varje dag ramlar ner över oss. Eller om man så vill den ständiga konflikten mellan tillväxt, samhällsbygge och hållbarhet. Efter vicelantrådet Camilla Gunells anförande frågade jag:

”Tack, talman! Jag kunde bara inte låta bli att testa hur den nya tekniken fungerar och ta den första repliken med det nya systemet.


Bortsett från att det ska bli intressant att se hur det fungerar så var det som vicelantrådet lyfte väldigt intressant när det handlar om partikelmätningar och där finns det skäl att ta exempel från sjöfarten. Efter att svaveldirektivet genomfördes kan man se märkbara förbättringar när det handlar om partikelförekomster i de stora städerna individ haven. Detta har en direkt effekt på folkhälsan, man lever alltså längre ju mindre partiklar som når atmosfären. På vilket sätt kan vi annars verka för att minska antalet partiklar från flygtrafiken? Ja, det är att flyga mindre. Vi borde alltså flyga mindre, både på våra egna semestrar och på arbetsreor. Kan man tänka sig att landskapsregeringen och lagtinget vid den offentliga förvaltningen på Åland går in för att hellre åka färja än flyg när det gäller arbetsresor?”

På det svarade Gunell:
”Ja, mycket av luftföroreningarna kommer förstås från flygtrafiken. Vi har ju en luftkorridor ovanför oss. Varje dag tillbringar många miljoner människor tid i luften runt om jordklotet. Flygtrafiken är ett stort bekymmer.

Landskapsregeringen har verkligen diskuterat om vi borde ha en tuffare policy kring flygresor för förvaltningen och ministrarna och av miljöskäl flyga endast när det är nödvändigt. Vi har också en diskuterat att eventuellt klimatkompensera.”

Att på basen av detta hävda att jag slagit näringslivet i ansiktet är nog att överdriva en smula. Jag är fylld av tacksamhet för att näringslivet ställer upp och gör det möjligt att bedriva flygverksamhet och jag anser att det är nödvändigt för samhällsbygget. Detta twittrade jag om redan den 30 oktober då räddningsoperationen av Nextjet blev offentlig:




Ha nu en trevlig helg och försök att inte reta upp er så mycket över allt möjligt. Livet är för kort för tjafs. Och Åland har plats för både färjor och flyg.

Kommentarer

Populära inlägg