Färöarna tar miljöledning

Egentligen borde man vara på Färöarna i morgon och på onsdag. Där ordnas i dagarna två en högprofilerad konferens om förnyelsebar energi. Färöarnas ambitiösa mål är att redan år 2030 använda 100 procent grön elektricitet. Det är beundransvärt på många plan men såklart mest för att det är nödvändigt. Planerna är konkreta till den grad att färöiska elbolaget SEV vann Nordiska rådets miljöpris år 2015.
Under de två dagarna ska bland annat det stora klimatavtalet COP21 diskuteras liksom hur energi lämpligast lagras och vilka nya teknologier som står till buds. Bland föredragshållarna märks en hel hög världsledande forskare och entreprenörer.
Utmaningarna är globala och det glädjer mig väldigt mycket att självstyrda Färöarna går i bräschen för detta. På det lokala planet är frågorna något som vi inom Mariehamns Elnät Ab funderar mycket kring och det ska bli intressant att följa konferensens resultat. Små orter har den fördelen att strukturerna är lättare att överblicka varför jag inte är förvånad över att just Färöarna har tagit förarsätet. Rätt hanterad är självstyrelser perfekta platser för olika former av innovationer.

Färöarna är dessutom en plats jag genom åren blivit god vän med. Lycka till i arbetet!


Färöarna står under två dagar värd för en stor konferens med målet att göra ögruppen helt grön redan år 2030.


Kommentarer

Populära inlägg