Skillnad på värde och pris

Äntligen måndag, denna dag fylld av möjligheter och tillförsikt! Den här veckan är liksom den förra lovande och av allt att döma innehållsrik. Helgen som gick var också kanon med bland annat nytt PB (personbästa) i lakfiske och ett lyckat första styrelsemöte för partiet.

Lakfisket bestod av nio lakar som fastnade i min ålryssja. Två av dem var på gränsen till för små och fick återvända till det vilda medan övriga sju fick ett eländigare slut. Ja, inte för mig men för... ja , ni fattar. Hur som helst slutade det med stuvad lake, lakromsblot, saltad och kokad laklever och på det hela taget en nöjd själ i en mätt kropp.

Helgens final blev det öppna styrelsemöte för Åländsk Center som lockade drygt trettio debattglada partivänner till lagtingshuset en söndagkväll. Sådana möten fyller mig med energi. Det är spänstiga debatter, snabba repliker, munhuggande, samförstånd och en ständig vilja att hitta på bättre lösningar för hela Åland.

I går handlade det delvis om den debatt om kommunsammanslagningar som förs där den nuvarande regeringen föredrar stora och centraliserade lösningar medan mitt eget parti alltid hyst större tilltro till den enskilda individen och dennes förmåga att skapa sin egen vardag. Vi anser kort och gott att ju mer demokrati vi skapar, desto bättre blir vårt samhälle. Detta har vi stöd av i historien. Under de senaste trettio åren har Åland vuxit mer än så gott som samtliga grannregioner och de åländska företagen har gått från klarhet till klarhet.

Nu tycks det finnas en strömning som leder till mindre demokrati. Vi hör till dem som tror på värdet i att känna identitet. Det är näst intill omöjligt att sätta ett pris på den känslan men vi tror dess värde är högre än dess pris. Framför allt är det viktigt att de som äger frågan, kommuninvånarna, förstår att centralisering mycket sannolikt leder till sämre närservice. Det har pratats om garantilagar för att stoppa detta. Då skapar man bara ett system som är en svag kopia av det vi redan har, kommunallagen.
Sedan pratade vi också om den för Åland så exklusiva jordförvärvsrätten som är ett resultat av förhandlingar som för snart etthunda år sedan resulterade i det unika undantag som dåvarande finländske landshövdingen för Åland, William Isaksson, beskrev så här: 
”att för all framtid trygga Ålands kommande släktled vid fädrens jord samt dess svenska språk och nationalitet”.
Politiker kommer och går, men marken finns där i går, i dag och i morgon.

Kör hårt nu, snart är det fredag igen!

Jisses vilken lakfest det blev!
Drygt trettio debattsugna kom till auditoriet i går kväll för att prata framtid och utveckling.

Kommentarer

  1. Hej Jörgen!
    Nuvarande kommunallag har inte på något sätt hindrat en centralisering av främst skolorna. Det har aldrig lagts ner så många skolor som de senaste årtionden. Dessutom säkrar dagens kommunallag inte servicen i regionerna på samma sätt som en garantilag skulle säkra servicen med 5/6 dels majoritet i lagtinget och skulle vara mycket svår att ändra. Att Åland har vuxit mer än grannregionerna har ingen koppling till kommunstrukturen men däremot till våra fantastiska företag med sjöfartsnäringen i spets. Det är där tillväxten skapats. Det är så vårt större BNP skapas i förhållande till andra regioner. Man kan bara konstatera att vi har olika politiska åsikter i denna fråga. Jag ser ingen fara i en centraliserad administration med det upplägg jag presenterat medan ni vill använda en stor summa till decentraliserad administration. Skärgårdstrafiken har centraliserad administration men trots det så är det en ypperlig service ute i regionerna. Dessutom kostnadseffektiv efter Veronicas privatiseringsreform. När det gäller identitet så är det upp till varje individ att identifiera sig själv, Den ena kanske vill kalla sig ålänning, den andra Getabo, den trdeje Strandnäsbo, den fjärde sjöman, m.m. Ser inget hinder i det även om man administrerar Åland i färre organisationer. Ha en bra kväll / Jörgen

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg