En hyllning till bokhandeln

Det åländska näringslivet är både brett och smalt samtidigt. Här finns börsbolagen och IT-pionjärerna och jordbrukarna och allt däremellan. Och så finns det det som i plural kallas för boklådor eller på enklare svenska bokhandlare. Mariehamns bokhandel är en sådan som Pernilla Söderlund är vd för. I samband med Ålands näringslivs stora presentation för lagtinget i fredags berättade Söderlund om sitt företag som bär alla drag av en god historia.

Mariehamns bokhandel grundades redan år 1886 av apotekare Furstenborg och fyller således imponerande etthundratrettio år i år. Där jobbade Pernilla som sommarvikarie och sade att ”nån gång ska jag köpa denna bokhandel”. Sedan försattes bolaget i konkurs år 1995 varpå hon och hennes familj köpte konkursboet och på den vägen är det, tjugoett år senare.

I dag är man sex anställda (tio på somrarna) som hanterar och gör affärer med de över tiotusen böcker som finns i lagret. Sortimentet är brett och omspänner böcker, kontorsmateriel och precis allt annat. Utmaningarna är stora, inte minst från den digitala världen där allt fler böcker i dag finns. Men! Det finns tydliga tecken på att pappersboken är på väg tillbaka och för att hänga med har man satsat på en internetbokhandel där olika åländska böcker kan köpas. Det är ingen jätteaffär men den rika åländska bokutgivningen röner ändå visst intresse i omvärlden. Bara i fjol kom trettio åländska böcker, bland dem åtminstone två med tydlig sjöfarartouch; Gustaf Eriksons ångare och historiken om Rederi Ab Sally som jag skrev mer om här. Själv har jag suttit och signerat boken om Gryningspyromanen i bokhandeln och där säljs även Ålands Idrott – Historien om en ö och dess hjältar.

Framtiden må vara digital och allt möjligt men få saker går upp mot att sätta sig ner i fåtöljen och genom att fukta fingrarna vända blad och tränga in i en berättelse i en riktig bok!

Förlåt den usla bilden men så här såg det ut när Pernilla Söderlund berättade om sitt företag, Mariehamns bokhandel, i samband med Ålands näringslivs stora informationsdag i fredags.

Kommentarer

Populära inlägg