Starka skäl att gilla Åland

Nu och då ombeds jag skriva ner några rader varför just Åland är värt ett besök. Ofta handlar det om texter till turistbroschyrer eller andra publikationer. Den här tyckte jag själv var skoj att skriva!

Ha en fin lördag.
På Åland blir man glad, stark och duktig på fiske och golf. Bland annat. (Bilden har jag lånat från Visit Ålands hemsida.)
”Åland är allt jag någonsin behöver” 
Hon nypte sig i armen för det var så man brukade göra förr, när allt var så bra att det egentligen inte borde vara möjligt. ”Otroligt”, tänkte Liza och skrollade vidare i sitt Facebookflöde. 
Det hade börjat direkt. Tillsammans med makan Maria och de två barnen Eric, 7, och Conrad, 9, hade den unga familjen anlänt till Eckerö sent en måndagskväll. Själva resebeslutet hade de fattat tillsammans bara några dagar tidigare då de sett på Idol och hört en av de nya stjärnorna hylla Åland och allt som fanns att göra på den lilla ön.
Tänkt blev gjort och plötsligt stod familjen där i en liten, välplanerad och modern stuga med utsikt över havet. Ute på verandan fanns ett litet bord och en liten soffa där föräldrarna kurade ihop sig när barnen gått till sängs. Det var fortfarande ljust men ett annat ljus än de var vana vid från lägenheten i Sollentuna. ”Maria” som jobbade som webbdesigner och såg bilder som andra inte såg var helt klart tagen. ”Det är något med ljuset här på ön. Solen tycks aldrig sluta lysa”, viskade hon innan det var dags att ta kväll. 
Hon hade rätt. Åland har flest soltimmar i Östersjön och det är välkänt att fotografer och konstnärer hyllat och hyllar Åland för dess förutsättningar när det gäller bildkonst.
Följande morgon gjorde ingen besviken, någon sovmorgon fanns inte på kartan. För att hinna med så mycket som möjligt hade man redan i planeringsskedet bestämt att sära på sig de första dagarna. Liza, mer äventyrlig till sinnet, skulle ta Eric med sig ut på en fisketur tillsammans med en lokal guide medan Maria och Conrad styrde mot närmaste golfbana. Båda hade sedan tre år tillbaka gröna kort och var precis så hängivna som unga och nya golfare blir.
Liza hade fattat poängen med golf lika lite som Maria längtade efter att sitta ute till havs i en liten båt och kasta efter fisk. Folk är olika och det vet man på Åland där det finns något för alla.
Fiskeguiden Pålle styrde båten i hiskelig fart mellan grynnor och skär. Äventyret fanns där från första stund och fiskefänget slutade i tolv praktfulla gäddor som alla förpassades tillbaka i sitt rätta element. Efter den obligatoriska fotograferingen. Lizas största vägde sju kilo och Conrads fem. ”Jodå”, förklarade Pålle, ”det finns gott om gäddor i de åländska vattnen.” I övrigt var han inte så pratsam fast vänlig ända in i själen. Precis som alla andra ålänningar de mött.
Maria och Conrad hade först gått arton hål på den nya banan i Eckerö för att sedan göra som faktiskt Gustav Vasa själv och styra mot Kastelholm. Där tog en av Nordens bästa golfbanor emot och efter lunch med ett gammalt slott som vy gick de två ytterligare 36 hål.
”Allt var perfekt och på fjortonde hålet hände det”, förklarade Maria när föräldrarna senare på kvällen satt på verandan och sippade på ett glas bubbel, ”Conrad slog ett hole in one och matchen var över. Hela golfbanan exploderade. Tydligen var han den yngste någonsin.”
Det var ungefär nu som Liza hade nypt sig i armen. 476 likes och 52, nej 53, delningar på hennes lilla collage där gäddorna, golfklubborna, mammorna, barnen och lyckan fick hennes flöde att slå frivolter.

”Hit återvänder vi”, tänkte hon lyckligt.

Kommentarer

Populära inlägg