I dag hyllar vi Lettland

”Det är varken lett eller balt att vara est”. Så vitsade jag och framlidne vännen Sebba Södergård i tidernas gryning då vi befann oss på reportageuppdrag på det glada 1990-talet. Det handlade om en segelbåt som låg och slog mot bryggan en stormig dag i Lappo gästhamn. Vi hade startat artikelserien ”Strandhugg” och tillbringade dag som natt i en Flipper 760 som vi hyrt och drog runt med från ö till ö. Det var självklart sorglösa tider och äventyret väntade bakom varje udde. Sådana minnen är viktiga att bära.

I dag firar vi Lettlands nationaldag och det är skäl att, precis som vi gjorde i ”Strandhugg”, nyfiket blicka utåt. Åland är inte långt från Lettland och inom ramen för bland annat BSPC finns många beröringsytor.

Även tidigare har jag grattat vår grannrepublik.
Från Rostock, mot Riga.
Ich bin ein Berliner.
Kämpa Ukraina, kämpa.

Ha en skön onsdag och glöm inte bort att se uppgörelsen i den tre dagar långa budgetdebatten från Ålands lagting. Här kan man se allt från gårdagen! (Och så här sade jag!)

Lettlands flagga i all sin prakt. Dessutom bär den Finströms färger vilket såklart är ett extra plus!
Lettland ligger inte längre bort från Åland än så här. Det är alltså viktigt att vara kompis med alla stater runt Östersjön. 
Interiören från Rigas stadsmuseum, en imponerande skapelse mitt i huvudstadens hjärta. I samband med BSPC-mötet för någon vecka sedan fick vi möjlighet till en specialvisning. 
Här är målningar till minnet av självständigheten år 1918.

Kommentarer

Populära inlägg