Nu väntar fyra svåra år

Det nya lagtingsåret har startat och färden mot framtiden fortsätter. Som brukligt blev det en finstämd dag med kyrkgång, tårtkalas och de formella tal som traditionen bjuder. Det saknas inte utmaningar, den värld vi vant oss vid är i snabb förändring. Inte sedan andra världskriget har lika många människor befunnit sig på flykt i Europa och det kommer också att synas på Åland.

Landshövding Peter Lindbäck sammanfattade det hela väl då han citerade presidenten Sauli Niinistö:
”Det handlar om människor som flyr, inte till en bättre värld utan för att undgå döden.”
Denna flykt är på många sätt identisk med det som drabbade hundratusentals finländare för sjuttio år sedan.

Förutom flyktingfrågan är den ekonomiska verkligheten också besvärande. Vi har vant oss vid en samhällsstandard som hör till de högsta i världen. Det kan vi inte fortsätta med. Den offentliga sektorn måste minskas men hur, är inte enkelt att bestämma. Åtgärderna blir smärtsamma. I typ mitt första anförande någonsin i lagtinget för fyra år sedan lyfta jag samma fråga som nu kommer att bli högaktuell igen. Vi måste spara, kosta vad det kosta vill. Och samtidigt reinvestera i det vi redan äger.

Det är till exempel dessa människor som offrat allt för att rädda sina liv som vi på Åland måste sträcka ut våra händer till.Kommentarer

Populära inlägg