Raka svar på några frågor

På forumet Åland Ekonomi ställer en man vid namn Billy J. Sandberg några frågor med anledning av kommande val. De är riktade till alla och ingen men i vart fall några av dem är sådana jag känner starkt för och gärna besvarar:

FRÅGA: Vi tittar ofta storögt mot Färöarna, när dom byggt en tunnel eller liknande. Säkert med all rätt. Men det finns en stor och betydande skillnad mellan Färöarna och Åland, och det är att dom tar hand om sina pengar själva. Som sagt, allt drivs med pengar. Jag undrar om det finns partier som jobbar för att Åland ska få ta hand om sina pengar? Om inte, varför?

SVAR: Det är inte nog med det. Förutom att Färöarna sköter sin egen ekonomi får de dessutom ett ”bloktilskud” om drygt 600 miljoner kronor per år från danska staten. Färöarna lever alltså i den bästa av två världar. Beträffande Åland är svaret ja, jag vill att Åland på sikt ska kunna sköta sin egen ekonomi på ett mer självständigt sätt; i vart fall så länge det inte äventyrar vårt samhälle. Här finns en utmaning i framtida arbetsplatser och näringsliv. För att långsiktigt klara välfärden måste åländska företag lyckas i omvärlden och Åland utgöra ett besöksmål som skapar turistintäkter. För att överleva måste vi kunna sälja och skapa omsättning. Vi måste skapa tillväxt och arbetsplatser.

FRÅGA: För att kunna använda pengarna man har effektivt, behöver man veta vad saker och ting kostar. Förra året kom det i Sverige en ESO-rapport, som sade att en genomsnittlig flykting kostade 74000kr/år under hela hens livstid. Mig veterligen finns inga sådana rapporter för flyktingar bosatta på Åland. Finns det partier på Åland som jobbar, eller ens är intresserade av att ta reda på denna kostnad? Om inte, varför?

SVAR: Du får ursäkta men den här frågan känns lite tendentiös och faktiskt lite främlingsskeptisk. På Åland har vi försvinnande få flyktingar varför jag tror att en sådan beräkning är ganska meningslös. Den större och viktigare frågan är om invandring överlag. Där är det lätt att vara tydlig. Jag vill att Åland ska växa och att vi på sikt ska bli minst 50.000 personer. Det vore bra för alla.

FRÅGA: Kommunsammanslagningen. Blir den av, kommer det innebära en snabb död för de yttre skärgårdskommunerna. Exempel finns på finska sidan. Ingen kommer bo på Kumlinge om skola och äldrevård försvinner. Så enkelt är det. Här är jag bara intresserad av för eller mot.

SVAR: Jag är för självstyrelse på alla plan och emot tvångsmässiga och illa genomtänkta kommunsammanslagningar. Jag tror som du att det på ett effektivt sätt skulle ta kål på skärgårdskommunerna.

FRÅGA: Vad tycker ni är viktigare, att forma en "demokratisk medborgare", eller en skicklig yrkesman/kvinna? Kom också ihåg, att det ena alltid utesluter det andra.

SVAR: Att skapa duktiga yrkeskvinnor och -män som hittar arbete och försörjning. Resten ger sig automatiskt.

FRÅGA: Hur ställer sig de olika partierna här? Rösträtt till 16-åringar, ja eller nej?

SVAR: Njae, jag tycker det är bra som det är och att man kopplar samman rösträtt med myndighetsålder. Låt unga vara unga så länge som möjligt, de hinner rösta ändå.

För övrigt tycker jag det är dags att bygga en tunnel mellan Degerby och Svinö. det skulle spara enorma mängder pengar och skapa en alldeles ny och lovande framtid till skärgården.

Tack för möjligheten att svara och ha en fin höst!
Hälsningar från Idrottsparken i Mariehamn där vi laddar för en spännande hemmamatch inkommande söndag då Ilves kommer på besök!

Kommentarer

  1. Intressanta svar. Vad är centerns linje då det kommer till invandring? Är det bara guld och gröna skogar?

    SvaraRadera
  2. Finns inget sånt som guld och gröna skogar. Finns bara hårt arbete och mod att testa gränser. Av 30.000 ålänningar är i dag 11.000 födda någon annanstans. Världen och Åland är alltså i förändring och då har man två val, stänga sina gränser eller öppna dem under nån slags kontrollerade former. Jag menar att invandring stärker och skapar mervärde. Det är ett faktum att folk som flyttat till Åland varit med och skapat framgång. Tag bara IFK och Åland United, Ålandsbanken, Crosskey, Paf, Optinova, Chips och massor av andra företag. De är i behov av kompetent personal för att klara sig i den internationella konkurrensen och då är det ett måste med inflyttning.

    SvaraRadera
  3. Ja egentligen var det en felställd fråga. Det skulle varit hur centerns linje är gentemot flyktingmottagande. Arbetskraftsinvandring från våra närliggande länder är ju bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Centerns linje är att de kommuner som ställer sig positiva till mottagande av flyktingar ska ges rimliga möjligheter att förverkliga det. I valprogrammet för 2015 formulerades det på följande sätt:

      Åland är ett rikt och tryggt samhälle som efter förmåga ska hjälpa till i den internationella flyktingkris som just nu pågår och hjälpa folk som flyr krig och förföljelser. Centern stöder den planerade mottagningen av flyktingar till Åland, vi kan och ska ta humanitärt ansvar. När det är kris krävs att alla hjälper till och
      flyktingmottagning på Åland ska ges förutsättningar och förberedas, få nödvändiga strukturer, bli välfungerande och vara kostnadseffektivt. Integrationen är nyckeln till framgångsrik inflyttning.

      För lyckad integration krävs nätverk för att underlätta den sociala utvecklingen i kommunerna. Vi vill förenkla möjligheterna för inflyttade till utbildning och undervisning i svenska samt integration på alla områden som underlättar anpassning i samhället och förebygger kulturkrockar. Det behövs snabba vägar fram till jobben. Vi understryker vikten av att alla erbjuds det stöd som krävs för att så snabbt som
      möjligt komma in i samhället.

      Min kommentar: Detta ska inte förväxlas med att alla dörrar alltid är öppna. Åland är ett litet och ekonomiskt skört samhälle och kan inte hjälpa alla, hur gärna vi än skulle vilja. Utmaningen är att hitta balansen och hittills har det gått hyggligt. Erfarenheterna av både ”vanliga” inflyttade och renodlade flyktingar har i huvudsak varit positiva.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg