Drivet finns på Vårdö

Det finns två sätt att betrakta framtiden. Man är nöjd med hur det är eller man vill åstadkomma något bättre. För det senare krävs någon form av hunger efter det man ännu inte har. Det kan röra sig om pengar (ofta är det det), bekräftelse, någon form av segrar eller rätt och slätt bara en skojigare vardag. Livet är sällan svårare än så.

Blev till min glädje i går inbjuden till Vårdö där en grupp entusiaster samlades för att diskutera framtid och utmaningar. Det gick heller inte att komma förbi sättet på vilket Vårdö och alla andra kommuner behandlats av Ålands landskapsregering under den snart avslutade mandatperioden. Fokus har legat med neddragningar och inskränkningar istället för möjligheter och utveckling. Detta har jag lyft flera gånger men aldrig fått något svar. Det är ofta så att det dunkelt tänkta blir det dimmigt sagda och där fyller LR alla boxar.

Ska inte gå in på allt som sades vid gårdagens möte men jag riktar ändå mitt tack till turistförtagaren som vägrar ge sig, Olof Salmi, och kompisen Knutte Mattsson som trots sin ålder hängde på och pratade om den framtid som alltid finns där. Han var för övrigt drivande bakom den Chipsfabrik som byggdes för femtio år sedan och sedan dess skapat välstånd och arbetsplatser på hela Åland.

I sammanhanget är det också omöjlig att inte nämna Vårdös framtida möjligheter där storytelling är ett måste. Vårdö har gott om berättelser med början från Lövökongressen och fortsättning i Victoriakorsen och Krimkriget. Även om det är länge sedan tror jag nyfikenheten fortfarande finns kvar, såvitt man skapar en historia som känns trovärdig och spännande.

Nu fortsätter veckan med nya möjligheter och på onsdag ska det diskuteras en tunnel till Föglö igen. Det är något jag tror på då det en gång för alla skulle skapa framtidstro i en skör region. Att bara bygga en bro och köpa en ny färja är att göra samma sak som hittills och alla vet vad definitionen på galenskap är, enligt Einstein själv:
Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat.


På Vårdö finns både berättelser och entusiasm vilket är en bra kombination.
Detta blev början till en bra diskussion på söndagseftermiddagen i Vårdö skola. Där har jag även tidigare mötts av inspiration och kämpaglädje.


Kommentarer

Populära inlägg