Ministern och odyssén

En liten tillbakablick på början av ett anförande som jag höll förra veckan i anslutning av kommunreformen.

Hej då.

Då denna kommunreform presenterades använde den ansvariga ministern begreppet odyssé om den kommunrunda som landskapsregeringen avser hålla med anledning av den nya kommunkartan. Det är en intressant beskrivning då begreppet betyder upptäcktsfärd till områden man dittills betraktat som okända. Men det är kanske definierande för hela kommunreformen. Man sitter i marmorborgen och besluter om strukturer som man inte riktigt förstår och tycker är konstiga. Mot den bakgrunden är det bra att man försöker ta reda på det nu.

Åländsk Center har gjort denna hemläxa under det senaste året och i en slags resa i vardagen träffat ålänningar och diskuterat framtid. Synpunkterna har självklart varit väldigt varierande men en gemensam nämnare har framgått väldigt tydligt: alla vill bestämma över sin egen framtid.

Detta förslag till tvångssammanslagning av kommuner har engagerat medborgarna på ett otroligt vis. Jag vet inte hur många som hört av sig med synpunkter på såväl förslag som metod. Av alla dessa kommentarer och samtal har jag samlat några sådana frågor som ställts och vidarebefordrar nu endel av dem till den kommande utskottsbehandlingen och den odyssé som landskapsregeringen tänker genomföra på Åland, var gärna beredd att ha svar på följande.

Gotnot: Här blev det för långt, frågorna är många...

Så här såg odyssér ut förr i litteraturen. Man åkte utan att veta vart och man kom hem utan att veta var man varit. Och allt med lånade pengar!


Kommentarer

Populära inlägg