Pengaregn och spridda skurar

Om man tar hand om landskapets nya fastighetsverk är lönen 6.500 euro per månad. Är du chef över en landskapsfärja får du kanske 4.000 euro. Är du sjukskötare är det möjligen 3.000 du får. Detta faktum och landskapsregeringens olika budskap i olika frågor fick mig att fatta pennan och skriva följande insändare :
Pengaregn över Paf och fastighetschef 
Chefen för det nya fastighetsverket lyfter, enligt tidningarna, en månadslön om 6.500 euro direkt från skattebetalarnas fickor. Detta ska inte den nye chefen lastas för, alla har rätt att begära vad man vill. Den som bär ansvaret är styrelsen som genomfört rekryteringen och löneförhandlingen. Det handlar om en tjänst som går ut på att förvalta byggnader och fastigheter, långt från det privata näringslivets konkurrensutsatta vardag. Skulle det varit en tjänst inom mer kvinnligt dominerade områden hade lönen, i bästa fall, uppgått till hälften. Mot den bakgrunden är det precis som vanligt i landskapet trots löften om motsatsen; män belönas bättre än kvinnor. 
Ett annat exempel på vårdslös penninghantering är Ålands penningautomatförening (Paf) där landskapsregeringen höjt ersättningarna till styrelsens medlemmar med mellan 100 och 200 procent. Det skickar ut en himla massa olika signaler men ingen av dem handlar om sparsamhet, snarare tvärtom. Kommer till exempel samma generositet att spilla över på ÅHS-styrelsen? 
Knappast, det råder nämligen skilda världar inom landskapets verksamheter; ”hårda” verksamheter får kosta medan ”mjuka” måste spara. Det är dags att visa allvar med det jämställdhetsarbete som så ofta hyllas men aldrig märks i verkligheten.
Jörgen Pettersson (C)

PS Undrar vad övriga anställda i förvaltningen tycker och tänker kring detta? Gissar att frågorna är rätt många. 
Så här ser skillnaden ut mellan kvinnors och mäns löner i Sverige. Gissar att läget är samma på Åland och om det har det pratats mycket men gjorts väldigt lite.

Kommentarer

  1. Det är nog svårt att göra något men tack fö att du försöker lyfta fram viktiga frågor.

    SvaraRadera
  2. Mhamns stad har ju ett antal bolagiseringar genomförda; Elnät, Energi, Hamnen och vad jag kan utläsa ur skattetoppen så ligger dessa herrar en bra bit över den kommande fastighetschefslönen. Tycker du jämför äppel o päron när du drar in en sjukskötare i jämförelsen. Finns många inom offentlig sektor med ansvarsfyllda arbetsuppgifter (både män o kvinnor) som ligger på lönenivåer runt 3000e. Jag har ingen direkt åsikt om den nya fastighetschefens lön, men ansvaret är stort och personalansvaret likaså.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg