I dag bär det av till Riga

Under de kommande fyra dagarna ska tillståndet i och runtom Östersjön diskuteras av valda parlamentariker från alla berörda länder, alltså de med ”strandtomer”. Det är dags för silverjubilerande (25 år) Östersjökonferensen (BSPC) som i år äger rum i Riga. Tidigare har den varit i Olztyn i Polen och i Rostock i Tyskland.

Den här gången är konferensen på flera sätt extra intressant eftersom Åland har uttryckt intresse för att ta hand om arrangemanget år 2018. Det finns såklart inga garantier för att så blir fallet, det kan dyka upp andra intressenter längs vägen. I går gav en klok kanslikommission (Ålands lagting) klartecken för ansökan som, om det går vägen, ger Ålands självstyrelse en viktig skjuts framåt. Jag är glad över att kommissionen inser att självstyrelsen har vi fått för att den ska förädlas och inspirera andra till fredliga lösningar.

OM Åland skulle få ta hand om ordförandeskapet öppnar det för fantastiska möjligheter att lyfta vår autonomi, demilitarisering och neutralisering. Vi är ett utmärkt och hållbart exempel på fredlig konfliktlösning och skulle ha mycket att lära andra. Det har en enhällig åländsk BSPC-delegation insett och det inser nu också kanslikommissionen.

Lettland och den mindre staden Liepaja var också platsen där Standing Committee möttes i våras och inspirerade oss till att lyfta fram Ålandsexemplet för våra grannländer i Östersjön.
Ungefär så här ligger det till just nu. Lagtingets mäktiga kanslikommission sade i går ja till att vi gör ett försök att få Östersjökonferensen år 2018 till Åland. Jag är glad för att kommissionen inser vikten av att utveckla självstyrelsen och vara med och ta ansvar för en fredlig utveckling i den just nu lite skakiga Östersjöregionen.

Kommentarer

Populära inlägg