Ett misstag och Wild Bill dog

Som yngre snöade jag mig in på en himla massa olika saker. Ibland var det nog lite nördvarning över det hela. I dag blir jag påmind om det eftersom det förlöpt precis etthundrafyrtio år sedan Wild Bill Hickok så nesligt sköts till döds på nära håll av Jack ”Crooked Nose” McCall.

Den sneda näsan smög sig fram till Wild Bill som ivrig att spela poker med sina kompisar hade satt sig med ryggen mot ingången till Carl Manns saloon i staden Deadwood, Dakota. Så gjorde normalt sett aldrig vår vän Hickok, han begrep spelets regler och insåg vikten av att alltid vara beredd. Därför hade han också uppnått den hyggliga åldern trettionio år vilket inte var så lätt med tanke på yrkesvalet. Wild Bill hade varit sheriff och var allmänt känd som Västerns farligaste skytt. Det ryktet hade han fått efter att bland annat framgångsrikt ha agerat prickskytt på nordsidan i det amerikanska inbördeskriget som senare Abraham Lincoln fick reda upp.

Wild Bill hörde till de som blev en legend under sin livstid. I lokaltidningen Harpers Monthly beskrevs han så här av en överste, George Ward Nichols:
Han var 6 fot 2 tum, långt vågigt hår, bröst som en tunna, smal midja prydd med två colts, behagfullt, värdigt uppträdande. Och under en bredhättad sombrero ett lugnt, manligt ansikte, så nobelt i sitt uttryck att det fullständigt motsade sin ägares historia. Ögon så milda som en kvinnas, så milda att man inte kunde tro att man såg in i ögon som stakat ut vägen till hundratals mäns död.
Denna dag var det alltså poker som gällde fram tills dess att den krokiga näsan avlossade skottet rätt i skallen på Wild Bill. För detta hängdes senare förövaren, på den här tiden ödade man inte så mycket tid åt motiv och försvar och så vidare. Det var trist, för Wild Bill, att döden kom när den kom. Han hade en skaplig hand med två svarta ess och två svarta åttor, något som än i dag går under begreppet Död Mans Hand. Sådana här berättelser är storytelling på riktigt. Från en liten bar i Deadwood har berättelsen om Wild Bill Hickok löpt över hela världen och sådana borde vi leta efter även på Åland.

Det riktigt coola, då jag var ung och nörd, med denna tid var att alla var där. Wild Bill Hickok höll sällskap med Calamity Jane. Han var kompis med Buffalo Bill, Wyatt Earp, Texas Jack och Billy the Kid. De män och kvinnor som byggde upp vad som i dag är USA och där demokratin är så ofattbart stark att till och med en man som Donald Trump kan komma på fråga som president.

Död mans hand var den sista som Wild Bill Hickok såg.
Han ansågs som den främste av de främste bland revolvermännen i den vilda västern. Wild Bill Hickock förutsåg allt, utom att han skulle mördas på ett fegt sätt med en schysst hand i poker.

Kommentarer

Populära inlägg