Gotland kan inspirera Åland

Gotland är inte bara en konkurrent till Åland. Tvärtom. Det som är bra för Gotland kan också vara bra för Åland. Ju fler öar som erbjuder havsluft och en semesteroas till de miljoner människor som bor i närmarknaden på svenska fastlandet, desto bättre för alla. Destination Gotland har gjort ett kanonarbete i år och tapetserat Stockholms lokaltrafik med bilder som leder tankarna till Medelhavet. De är inte först med detta, långt därifrån. Åland har för några år sedan också på ett hedervärt och kreativt sätt försökt sig på detta.

Jag tycker man nu på nytt ska låta sig inspireras av Destination Gotland och rentav sträcka ut en hand för att se om ett plus ett kan bli mycket mer än tre. Är man liten och ska synas i en stor värld går det inte att vara blyg. För ingen stockholmare är ju komplett innan man kan kryssa av både Gotland OCH Åland i livets egen att-göra-lista!

Destination Gotland har också skapat en hemsida som faktiskt känns väldigt annorlunda vilket är en prestation. Gotlänningarna har varit duktiga på att locka folk till ön. Jag har också tidigare skrivit om Gotland och gotlänningarna i olika sammanhang:

Om jakten på olja.
Om NatWest Island Games-möte på Gotland.
Om mode och en rejäl radiointervju.

På Gotland har man också lyckats att hålla en bokningsportal och gemensam och välkomnande websida för hela ön. Dit har Åland fortfarande en bit kvar. Här har vi två rederier (www.vikingline.ax och www.eckerolinjen.ax), två privata websatsningar (Destination Åland och aland.com) och en portal som drivs av visitaland.com. Ingen av dem når i dag riktigt upp i den nivå som Destination Gotland klarat.
Detta är privata turistportalen www.aland.com. Den vänder sig kanske inte i första hand till turister men är ändå både levande och uppdaterad och inspirerande.
Detta är Visit Ålands hemsida. Väldigt konservativ till sin uppbyggnad och utan egentliga överraskningar. Man kan på sätt och vis göra bokningar, genom att klicka på länken BOKA får man välja mellan Viking Line och Eckerölinjen.
Detta är Visit Gotland, också en rätt traditionell hemsida som ändå verkar rätt så funktionell, bland annat med betydligt bättre bokningsmöjligheter än i de åländska exemplen.
Här är Destination Gotlands hemsida där resor och boende och mycket annat kan erbjudas. Bilden ger inte hemsidan rättvisa. Scrollar man neråt översköljs man av förslag, inbjudningar, inspiration och entusiasm. Bra gjort Gotland, detta får fem raukar!

Här är Destination Ålands hemsida. Det man ser på skärmdumpen är allt som kommer i möte för besökaren. Det är alldeles för lite. Första intrycket andas traditionalism och lockar inte lika mycket till besök som gotlänningarnas.
Kommentarer

Populära inlägg