Bra jobbat Christoph Treier!

Christoph Treier är en lysande föreläsare som gör det man alltid borde göra. Förklara saker på ett enkelt sätt. Svårare än så är det aldrig. Bilden i bakgrunden understryker ett viktigt faktum: vindrutan är större än backspegeln eftersom det är viktigare att köra framåt än se bakåt. Det där har jag själv touchat vid i en tidigare bloggtext.
På vägen hem igen påminns jag av det Christoph inledde med. ”Jag hoppas ni aldrig blir så hemmablinda att ni glömmer bort hur vackert Åland är!” Det var kanske dagens viktigaste insikt.
Till vardags jobbar coachen och inspiratören Christoph Treier med storstjärnor som skidskytten Kaisa Mäkäräinen och schweiziska olympier. Men ibland rör han sig på Åland som en vanlig man. I går var en sådan dag och han inledde sitt föredrag för Åländsk Center med orden:
”När jag är på Åland känner jag mig som hemma. Jag hoppas ni aldrig blir så hemmablinda att ni glömmer bort hur vackert Åland är!”
Det var viktiga ord för det vi ser varje dag tenderar vi ibland att ta som självklart, vilket det inte är. Det är resultatet av hårt arbete och visioner som blivit verklighet. Vi förvaltar i dag ett arv som våra förfäder givit till oss att bevara och förädla till vara efterkommande.

Temat för dagens föredrag var hur man ska lyckas med vad det än är man vill lyckas med. För alla vill lyckas. Ingen av alla de som arbetar för Åland i dag vill att det arbetet ska misslyckas. Det är möjligen vägen mot målet det ibland kan bli debatt kring. (Som till exempel när det gäller budgetar!)

Ska inte referera hela föredraget. Nöjer mig med att konstatera att Christoph gjort sitt jobb och levererar ord som gör skillnad. Han pladdrar aldrig, han kommer med konkreta exempel och han understryker att det inte är en slump att en bil ser ut som den gör. Den stora vindrutan är för att man ske hålla fokus framåt och se helheten. Den lilla backspegeln är för att hålla ett vakande öga på historien och de små sidospeglarna för att hålla koll på den närmaste omgivningen. Dessa sanningar är viktiga även i det dagliga livet, vad man än ägnar sig åt. Av den väg som passerat ska man lära sig och sina konkurrenter ska man hålla ett vakande öga på men inte ägna desto mer kraft åt. Det är den egna färden som är viktigast. I det politiska arbetet är detta viktigare än allt annat.

Christoph lyfte också vikten av att göra upp goda målbilder, sådana som ger en skön känsla att arbeta mot. Men det räcker inte bara att tänka positivt, det ska till mycket arbete också. Mitt eget minne drar sig mot Rosenborg, det norska fotbollslaget som byggt sina framgångar på ”Godfoten”, en filosofi som kortfattat går ut på att man ska koncentrera sina krafter på sådant man redan är bra på. Då blir man per automatik bättre även på allt annat. Det var på plats i Trondheim jag förresten härom året mötte en äkta Liverpool-legend!

Som ett exempel på ett varumärke som lyckats jobba in uteslutande goda egenskaper lyfte Cristoph höstens stora Skördefest på Åland. Den har blivit något som både Finland och Sverige snackar om och besöker. Här finns det goda exemplet som vi borde arbeta ännu hårdare för att vidareutveckla. I en värld av hästkött finns det plats för lokala produkter. Åland borde därför på allvar jobba mot att bli inte Finland eller Sveriges utan hela Nordens eget matcentrum. Åland ska vara synonymt med fräschör, kvalitet och smak.


Jag märker att detta kan bli hur långt som helst men jag gillade också taxiliknelsen. För inte sätter man sig ju i en taxibil och berättar för chauffören vart man INTE vill åka. Ändå är det exakt det som dag efter dag sker, i vart fall i det offentliga Åland. Folk ägnar kraft åt att berätta vad som inte får hända istället för vad som ska hända. I alltför många organisationer ägnar sig allt för mycket folk åt att med emfas berätta vad man INTE kan göra istället för att berätta vad man KAN göra. Skillnaden är himmelsvid och vem som helst ser direkt vad man väljer att lyssna på...

Låt detta bli inspiration till en produktiv arbetsvecka. Bestäm för var dag en ny sak som ska genomföras vid sidan av de andra. Gör sedan det!

Kommentarer

Populära inlägg