Nu behövs alla krafter

Vår tillvaro är i förändring till följd av Covid-19 pandemin som slagit ut 40 procent av hela världen, hittills. Finland och Åland är i undantagstillstånd och ovissheten gigantisk kring framtiden och tillvaron nu och senare. Därför är det bra och nödvändigt att så snabbt som möjligt kanalisera ut pengar till människor och företag vars kunder försvunnit som en följd av pandemin. Det sker nu i Ålands landskapsregering och senare i dag bekräftas de planerade åtgärderna antagligen av Ålands lagting. Vi måste skapa trygghet och framtidstro.

I dag ska Ålands lagting hantera den tilläggsbudget som utgör en slags förstahjälpen till de företag och arbetstagare som drabbats hårt av krisen.

Du kan följa debatten i realtid på den här länken.

På ett övergripande plan är osäkerheten enorm och alla goda råd nödvändiga. När våra allra största arbetsgivare inom sjöfarten förlorar sina kunder till följd av utreseförbud på nationell nivå är det allvarligt på en nivå vi aldrig tidigare varit i närheten av. Kringeffekterna då sjöfarten stannar upp är enorma och effekterna slår mot arbetstagare, underleverantörer, turistbranschen på land, restauranger, livsmedelsbutiker och så vidare. Det är ännu för tidigt att ha en fullständig bild av det som sker och det är ett praktexempel på vad som hade hänt om skatteundantaget aldrig hade blivit verklighet.

Åland som samhälle står inför en oerhörd utmaning där alla gamla ”sanningar” måste prövas. Vi ser hur butikshyllorna gapar tomma till följd av hamstring och tycker kanske att det är överdrivet. Sanningen är att det är en fullständigt normal och förutsägbar reaktion på händelser som ligger utanför den egna kontrollen. Ingen begriper Covid-19 och ingen kan med säkerhet säga vad som sker, annat än att det är farligt. I sådana lägen reagerar vi människor orationellt, vi vill så gärna göra något men vi vet inte vad och åtgärdar därför sådant som är enkelt. Till det hör inköp av toapapper och torrfoder.

Coronaviruset pressar hela vår välfärd och vardag och ställer krav på åtgärder som inte bara lindrar i dag utan som håller även i morgon. Vi får inte fastna i det omedelbara utan måste se varje åtgärd långsiktigt. Från såväl finländskt som svenskt håll har regeringarna aviserat omfattande stödpaket för att hantera krisen. Det är rimligt och nödvändigt att Åland gör likadant och avsätter medel för att signalera framtidstro och skapa trygghet när själva fundamenten i vår tillvaro vacklar.

För Ålands lagtings vidkommande hoppas jag på breda, blocköverskridande överenskommelser och att vi ur krisen som pågår just nu kan skapa ett ännu friskare Åland som står redo att öppna på nytt när den värsta faran blåst över. Livet fortsätter och när det gör det ska vi stå redo att på nytt omfamna omvärlden och våra gäster.

Jörgen Pettersson
Lagtingsledamot och ordförande i finans- och näringsutskottetÅland har inte varit med om en kris som ens tillnärmelsevis varit nära den vi nu frontar. Covid-19 är en pandemi som gör att våra grannländer stänger, att vi alla måste isolera oss och att människor dör. Därför gäller just nu att vi sluter oss samman och med gemensamma krafter arbetar framåt.

Kommentarer

Populära inlägg