ÅHS borde sköta beroenden

Fler än 800 ålänningar lider av beroendesjukdomar och missbruk, oftast alkoholrelaterade. Bara tio procent av dessa behandlas av den beroendemottagning som finns i Mariehamns stads socialkansli; det är statistiskt säkerställt. Mörkertalet är väldigt stort, de allra flesta av de som behöver vård går aldrig till beroendeenheten.

Det är hög tid att vi på Åland börjar göra som man gjort runtom och som rekommenderas av världshälsoorganisationen WHO – behandla missbruk som den sjukdom det är. Lika självklart som att man går till akuten efter ett benbrott ska det vara att vända sig till ÅHS för att behandla beroende. Mer om detta kan du höra på podden ”Mellan land och hav” där experten Eleonore Hedman förklarar hur vi borde göra. Om detta har jag även skrivit tidigare eftersom det handlar om en investering som snabbt skulle betala sig och bli lönsam.

Jag vill att man startar en ”Alkohol och hälsa”-mottagning vid ÅHS för att göra sjuka människor friska. Missbruk är en djävulsk sjukdom som inte syns men som splittrar familjer och hindrar människor att nå sin fulla potential. Missbruk och beroende är en klasslös sjukdom som stoppar tillväxt och skapar elände. Den är dessutom svår att prata om och precis därför är det viktigt att det sker.

Den åländska missbrukarvården är föråldrad och når inte fram vilket är paradoxalt; vårt samhälle är byggt på vinster från taxfree-försäljning och spel – båda huvudingredienser när det gäller mänskliga svagheter. Därför är det extremt viktigt att vår egen vård är modern.

En avdelning som ”Alkohol och hälsa” skulle i ett slag göra stor skillnad för tusentals drabbade ålänningar, såklart för den som själv utvecklat missbruk och beroende men i minst lika hög grad för anhöriga som ser vad som sker men väljer att tiga eftersom det känns för svårt. Missbruk slå urskillningslöst och brett och skapar medberoende som är minst lika förödande som missbruket i sig självt.

Vi människor är sköra och ibland svaga och därför ska vårt eget ÅHS ta ett större ansvar, det vinner alla på. En investering i denna vård vore en plusaffär för hela Åland.

Den här bilden visar hur det kan te sig när ensamheten  slår till och livet ter sig eländigt. I det läget är det viktigare än någonsin att ha ett ställe att vända sig till.


Kommentarer

Populära inlägg