Viktigt initiativ om viltolyckor

Trots att det varje år på Åland sker över 300 trafikolyckor där djur är inblandade finns ingen lagstiftning när det gäller hur en olycka ska hanteras.

Detta har jägaren och hundägaren Conny Sundberg och några till lyft fram och bjöd in polisen Patrik Norman från Nationella viltolycksrådet i Dalarna (NVR) för att berätta mer.

Det blev en högintressant morgon för alla vi som var på plats; jägare, poliser, tjänstemän, försäkrare, hundägare och bara annars intresserade.

I motsats till hur man har det i Sverige finns ingen som helst rapporteringsplikt när det gäller viltolyckor på Åland vilket är oerhört märkligt – enligt försäkringsstatistiken kan man räkna med uppemot 300 viltolyckor varje år.

I Sverige är det lagstadgat att olyckor ska rapporteras vilket alla vinner på. Bilägaren, försäkringsbolagen, polisen och framför allt det skadade djuret som snabbt kan lokaliseras och avlivas. På den här länken kan man läsa mer om Sverige och viltolyckorna.

Dilemmat som uppstår på Åland när det saknas lagstiftning kan till exempel vara att få tag i en lämplig eftersökshund och -jägare Vi har 3.400 jägare på Åland men ganska få av dem är också hundägare och ännu färre lämpade för eftersök. Det finns 15 jaktvårdsföreningar men trots det vittnar polisen om problemen med att hitta eftersöksekipage – oftast sker ju olyckorna på väldigt obekväma tider.

Det är lätt att hålla med om behovet av en lagstiftning när det gäller viltolyckor på Åland och även om jag ganska ofta står på olika sidor när det gäller lagtingsledamoten Stephan Toivonen vill jag ge honom cred i det här initiativet där han i lagtinget föreslår att det ska införas anmälningsplikt i samband med viltolyckor. Det är dags och det är värdigt att göra detta.

Polisen Patrik Norman från Dalarna förklarar detaljerat alla de fördelar man når genom att ha en färdig organisation och lagstiftning när det gäller viltolyckor i Sverige.

Vi var rätt många på plats för att höra hur vardagen kan bli ännu bättre på Åland. Ett sätt är att införa anmälningsplikt när det gäller viltolyckor.

Kommentarer

Populära inlägg