Full fart på landet

Förr kallades den bland annat Ålands naturbruksskola och var på många sätt central för skapandet av det livsmedelskluster som i dag skapar så många jobb och så mycket framtidstro. I dag är den gamla skolan platsen där morgondagens framgång planeras. Här finns ett antal organisationer med fokus på just livsmedel; husdjur, 4H, marthor, rådgivning och mycket mer som krävs av dagens primärarbetare. Området sjuder av liv, det gamla internatet är uthyrt till Högskolan på Åland, snart flyttar Ålands omsorgsförbunds dagverksamhet in och över det hela vakar minigrisarna Poppi och Leiff som i stort sett varje dag tar emot gästande daghemsgrupper.

Centerns lagtingsgrupp hälsade i går på detta tillväxtcenter och mötte en aldrig sinande ström optimism och entusiasm. Vi hörde bland andra Liz Mattsson som håller i Skördefesten och har gjort den till ett mål för 4.000 turister och gudvethurmånga ålänningar som drar från gård till gård i jakten på godsaker. Skördefesten omsätter 1,2 miljoner euro och har satt landsbygdsutveckling i fokus på ett hittills oöverträffat vis.

”Vi är duktiga på Åland och vi ska vara stolta över det”, säger Mattsson så det låter alldeles självklart.
Eller som Tove Fagerström, ny verksamhetsledare för 4H uttrycker det:
”Här ska alla känna att de kan lyckas.”
Svårare än så är det inte. Bara genom att i varje skede tro på det man vill och sedan göra det skapar man förutsättningar för i dag och i morgon och så vidare.
Möte med verkligheten i form av alla de som är med och gör morgondagens Åland lite bättre.

Center-Jenny klappar om en av Ålands mest fotograferade minigrisar, Poppi.

Leiff heter den andre fyrbeningen som blivit favorit i 4H-gården.

Efter att ha stått tom i flera år är det nu full fart på verksamheten i den gamla naturbruksskolan.

Kommentarer

Populära inlägg