Arla är inget för Åland

Hör att den dansksvenska mejerijätten Arla riktar sina ögon mot Åland. Detta är något vi borde försöka klara oss utan om vi alls ska kunna hålla en lokal prägel på åländsk produktion.

Jag förstår att situationen för de åländska mjölkbönderna är prekär när intäkterna inte täcker utgifterna men lösningen på det dilemmat heter inte Arla. Inte på lång sikt i varje fall. Arla har granskats tufft den senaste tiden och avslöjandena är inte nådiga i till exempel SVT. Här kan man se Uppdrag Gransknings hela program om Kris i Bregottfabriken. Allt är säkert inte sant och till vissa delar finns det säkert förklaringar men sist och slutligen är globala matkoncerner sig själva närmast och då ligger små platser som Åland risigt till.

Det borde vara en självklarhet att vi på Åland kan producera våra egna livsmedel. I den långsiktiga planen passar Arla därför inte in. Att köra bort åländsk mjölk är kanske kortsiktigt frestande men långsiktigt förödande. För att komma tillrätta med lönsamhetsproblemen är det de åländska mjölkproducenternas eget bolag, ÅCA, som är nyckeln. Där finns en företagsledning och en styrelse som har i uppdrag att sälja den åländska mjölken så likviderna räcker till att driva gårdarna.

Ett exempel. Arla är säkert redo att till en början betala ett hyggligt pris för åländsk mjölk. Sedan går det antagligen som i Sverige där mjölkpriset till lantbrukarna sänkts sju gånger det senaste året. Under samma tid har butikskedjorna, till exempel ICA, betalat exakt samma inköpspris. Skillnaden har alltså stannat hos Arla.

Jag tror att åländsk mjölk och härproducerad mat är en viktig del i arbetet med att göra Åland attraktivt. ÅCA är en oerhört viktig kugge i det maskineriet, men inte den enda. Ska vi skapa bilden av ett hållbart Åland krävs mer. Till exempel:

Att ständigt ha i minnet hur vi producerar varor på ett hållbart vis. Så skapar vi bilden av ett Åland som är spännande.

Att använda de åländska råvarorna i restaurangerna.

Att aldrig glömma bort att hålla ögonen på horisonten. Människor ska alltid ha mat och förmår vi rida ut den här stormen blir vår framtid bra.

Att mjölk är det bästa som finns!

Om Arla kommer in på den åländska marknaden äventyras en viktig del av Ålandsbilden – ÅCA.

Kommentarer

Populära inlägg