Grattis Jona, vi tar det med ro

Först det viktigaste. I dag är det tjugoett år sedan Jona kom till världen. Stort grattis, får fira med dig lite senare! Har fullt schå med att tillsammans med din gudfar ta oss från Göteborg till Köpenhamn i vår lilla roddbåt! Det går så där.

Allt började tungt och blåsigt (motvind) och med strömmen från fel håll. Vi tog oss från Lilla Bommen i centrum av Göteborg ut mot friheten och havet och pausade i Fiskebäck där vi tvingades konstatera att rullbänkarna (de man sitter på) i båten havererat. Plasthjulen var kaputt och nya står inte att finna på andra ställen än i USA. Vi lappade och lagade och fortsatte ändå vidare med gnisslande och kärvande sitsar förbi Långedrag och Sjöbacka och områden som skönhetsmässigt kanske bara överträffas av skärgården vi har på Kökar. Det tog helt stopp på Amundö där vi hittade en välsorterad småbåtshamn som även dög som nödhamn.

Hoppet står nu till Helsingborgs roddklubb, en av de bästa i klassen, och att de har förbarmande och låter oss låna en båt som vi kan fortsätta med. Formen är i övrigt god även om den första sträckan gjorde sitt bästa för att knäcka oss. Tur som är ger roddare aldrig upp. De bara gnäller lite, bryter ihop några gånger och fortsätter sedan ro.

Ha en skön fredag.

PS Jona, Johnny grattar såklart också!


Så här ser det ut när man lägger iväg från Lilla Bommen och Läppstiftet och allt vad det kallas i Göteborg. Den fyrmastade barken Viking vinkade också lycka till! Hon har tidigare ägts av Gustaf Erikson och seglats av Ingemar Palmer.
Sedan fick vi den hårda vägen uppleva hur viktiga små plasthjul kan vara på rätt ställe. 
Skepparen och övermaskinist Sommarlund försökte reparera och lyckades så pass bra att vi kom vidare, ett tag. Några timmar senare tog turen slut och ersättningstonnage måste hittas.
På vägen passade vi på att hälsa på hos Svenska sjöräddningssällskapets huvudkontor på Långedrag i Göteborg. Ålands sjöräddningssällskap har ett långvarigt samarbete med dessa kolleger och vänner. 
Hälsade på hos redaktionen som gör Trossen, den pigga och innehållsrika medlemstidningen för sjöräddningsmedlemmar. Emma Berthling Forseth är projektledaren.
Utmattad roddare framför pigga seglare. Heter denna installation fotograferad av Johnny Sommarlund.
Klart för start. Vid den här tiden nära köpcentret Nordstan fanns inga bekymmer. 
Hej Göteborg. 
Ibland kallas det Blöteborg och befolkningen som är van vid mycket regn ses ofta köra omkring med roddbåtar på biltaken, redo för allt. Nä, inte riktigt, så här ser det helt enkelt ut när åländska roddarklubben är i farten.
En liten värld. Förr i tiden var Johnny vd för Nordö-Link och gjorde sitt bästa för att göra livet lite surare för Scandline där Dr. Thore Hagman arbetade. Nu möttes de två forna konkurrenterna i Sjöräddningens huvudkontor där Hagman i dag arbetar.
Grattis Jona!

Kommentarer

Populära inlägg