Tillbaka vid klubban

I går tog Ålands lagting ytterligare ett steg i arbetet mot en ny vardag, i svallvågorna efter valet. För min alldeles egen del betyder det att jag i går valdes till ordförande för lagtingets finans- och näringsutskott (FNU), ett uppdrag jag ödmjukt och förväntansfullt ser fram mot.

Det var i FNU jag först av allt hamnade när jag 2011 valdes in i lagtinget för första gången. Det blev fyra extremt hektiska år där jag vid sidan av utskottsarbetet deltog i snart sagt allt annat också. Den här gången är jag klokare och inser att livet alltid måste gå före jobbet. Under de senaste fyra åren i opposition har jag lärt mig massor som blir värdefullt de kommande fyra åren. Som till exempel det faktum att en opposition är viktig och något man aldrig ska sluta lyssna på.

Min spaning kring detta är inte enkel, när vi satt i regering tyckte jag dåvarande opposition var ofattbart gnällig. Nu när vi själva suttit i opposition inser jag att vi ofta låtit precis likadant. Den insikten ska jag aktivt försöka minnas.

FNU är, enligt min mening, lagtingets mest arbetskrävande och betydelsefulla utskott. Här hanterar vi alla budgetar, löner, skatter och så vidare. Under den förra fyraårsperioden lämnade vi drygt etthundra betänkanden efter att ha diskuterat med säkert ettusen höranden.

På den här länken finns några minnen från 2015 när förra valet ägde rum.

Vårt alldeles första uppdrag hanterade vi på halvvolley redan i går då vi omfattade en rättelse till den lag om vindkraftsstöd som nuvarande regering arbetat igenom. Nästa vecka är det debatt om den liggande budgeten och veckan därpå börjar vi i utskottet själva behandlingen. Allt påminner väldigt mycket om regeringsskiftet 2011 då den nya regeringen lämnade in en så kallad omställningsbudget. Den presenterades så här.

Jag är ödmjuk inför förtroende att leda finans- och näringsutskottet och ser fram mot nya arbetskamrater, kreativa lagförslag och en vilja att utveckla snarare än inveckla. Framför allt tänker jag aldrig glömma bort att det är ett utskott som inte bara ska spara utan också ska jobba för tillväxt. En ö som Åland står och faller med arbetsplatser och ekonomisk tillväxt.

Tillbaks där det började. I går valdes jag till ordförande för finans- och näringsutskottet som får till första uppgift att hantera den nu liggande budgeten som blev ungefär det sista den avgående regeringen producerade.

Kommentarer

Populära inlägg