Svart på vitt om hela Åland

Åland är fantastiskt på en himla massa olika vis. Tack vare hårt arbete över decennier är vårt lilla örike en pärla i Norden och Europa och världen. Detta kan jag i dag slå fast med statistisk säkerhet, vi firar ändå världsstatistikens egen dag. Åsub uppmärksammar detta och själv har jag plöjt Eurostats årliga sammanställning över läget i Europa år 2014. Åland nämns på trettiotre ställen i den massiva luntan och tack vare det kan man exempelvis slå fast följande fakta:

  • Åland har den lägsta arbetslösheten i hela Europa vilket är överraskande eftersom Finland hör till de länder med flest arbetslösa. 86,7 procent av ålänningarna hade jobb att gå till. Det kan andra regioner bara drömma om. 
  • I jämförelse med andra europeiska länder och regioner är skillnaden i livslängd mellan män och kvinnor liten; vilket är bra!
  • När det gäller spädbarnsdödlighet var Åland i särklass i Europa. Inget barn dog.
  • Sjöfarten stod för 31,8 procent av jobben utanför den finansiella sektorn (vet ej varför den inte medräknas) vilket är mest i Europa. Åland är alltjämt i extremt hög grad beroende av att shippingen går bra. Om detta berättar Ålands Sjöfart regelbundet.
  • Åland är extremt transport- och maskinberoende. I själva verket den fjärde mest motorberoende regionen i Europa.
Tack vare sjöfarten hör Åland till Europas allra mest lyckligt lottade regioner. Det finns det siffror på! Bilden är lånad från www.aland.ax.

Kommentarer

Populära inlägg