Hela Åland bakom IFK

Dagen är här. Klockan tre i eftermiddag startar matchen där hela Ålands lag, våra grönvita hjältar, kan nå ända fram till ligaguldet och kval till Champions League. Allt som står i vägen för en evig plats i de fotbollshistoriska rullorna är Ilves. Det är ingen enkel match. Tvärtom. Men det är exakt vad kapten Jani Lyyski och hans lagkamrater tränat för. När vi skrev januari och februari och mars och varenda fiber i kroppen – hos de och alla vi andra – skrek tv-kvällar och soffhäng gjorde IFK-spelarna tvärtom. De sprang, lyfte tyngder, tänjde, slet, pluggade taktik, led, svettades för att sedan göra allt på nytt. Igen och igen. Genom mörkret och kylan mot ljuset och värmen. Tack vare de timmarna, dagarna, veckorna och åren kan de i dag stå sig på Wiklöf Holding Arena och med fast stämma och rak rygg säga:

”Vi är redo.”

Tack vare det målmedvetna arbete som Pekka Lyyski, Mikael Granskog och Peter Mattsson och många andra utfört genom åren är hela Åland i dag på fötter. Inte bara det, hela Finland följer dramatiken som inte kunnat vara större ens om det var planerat. Tre lag kan vinna guld men bara ett bär avgörandet i sina egna armar. Därför bor också ligatrofén just nu i Mariehamn. Jag tror den stannar här och hoppas det är början på en åländsk dominans i hela fotbolls-Finland och mer än det. Om det var möjligt att vinna cupen och ligan finns det faktiskt inget som är omöjligt och den signalen är exakt vad Åland och Finland och Europa behöver. Vi ska se möjligheterna och vi ska betrakta oss som vinnare. Det vi vill kan vi åstadkomma, oavsett vilka hinder som kan uppstå.

Tre mentorer, vid sidan av de ”vanliga” ledarna, som utgjort en viktig del i detta grönvita lagbygge är Anders Ingves, Johanna Backholm och Thomas ”Pitchi” Lundberg. De har metodiskt varit med och byggt upp den mentala delen i laget vilket kortfattat går ut på att ha skoj tillsammans, hantera det man kan göra något åt och bortse från sådant som möjligen irriterar men ligger utanför de egna påverkansmöjligheterna. Det borde vi alla tänka på. Om domaren gör fel, kämpa mer. Om motståndarna upplevs hårda, bli skickligare. Om vädret är eländigt, bit ihop.

Troligen är följden av detta arbete att priserna redan börjar ramla in till lagdelarna. Ledarskap som koncentrerar på sig själv är nyckeln till framgång. Framgångarna börjar också synas i Sverige. Här är resultatet av Aftonbladets stjärnreporter Erik Nivas Ålandsbesök tidigare i veckan  mycket stor läsning!

Några minnesvärda händelser genom åren, vägen till guldmatchen:

Under några år hade jag själv förmånen att verka som ligalagets ordförande.
Bland de äventyr vi fått vara med om finns första Europa League-kvalet.
Första titeln kom i fjol, i Valkeakoski mot FC Inter. 
Så här gick det till när vi firade på torget i fjol. På måndag kl 19.00 händer det igen!

Ses på läktaren.
 

I fjol tog IFK sin första titel mot FC Inter i Valkeakoski. I dag är det dags för en till!

Den här statyn får bara den som vinner ligan. Just nu är den i Mariehamn och ska förhoppningsvis stanna här.
Frivilliga supportrar har byggt upp en extraläktare på Wiklöf Holding Arena för att alla ska få plats i dag.
Så här såg det ut i Helsingfors för en dryg vecka sedan då IFK i en bragdmatch bärgade en poäng mot HJK.

Kommentarer

Populära inlägg