Sista debatten före valet

Med klar stämma och tydliga argument visade Mats Löfström i går hur han som nästa åländska riksdagsledamot ska stärka Åland och sätta fart på Finland. Inte ens en uppvisning i bristande hyfs från Elisabeth Nauclér och Sara Kemetter kunde dölja det faktum att Mats Löfström är den i särklass starkast lysande kandidaten bland de sju som känt sig manade att försöka. ”Outstanding”, för att citera publiken. Det är inte första gången, samma sak hände då det pratades sjöfart tidigare i våras.

Den sista debatten hölls under ledning av erfarne riksdagsledamoten och SFP-politikern Ulla-Maija Wideroos som tagit sig ända från Närpes för denna kväll. Hon inledde med citat som de sju åländska kandidaterna sagt och själva fick vidareutveckla:

Mats Löfström fick frågan vad han menar med Ålandsandan och blev inte svaret skyldigt:

”Här finns 2.500 företag vilket är världsklass. Vi har stora företag och vi har små, vi har framtidstro och entreprenörsanda. Jag vill att det ska bli enklare att anställa personal, i dag är det för dyrt, krångligt och riskfyllt. Det är också dags att se över arvsskatten för att underlätta generationsväxlingar och det är nödvändigt att minska byråkratin. Vid ett besök vid Matkroken i Kroklund i dag fick jag veta att förr gick 20 procent av arbetstiden åt till pappersarbete och 80 procent till att stå i butiken. I dag är det precis tvärtom. Så kan vi inte ha det.”
Mats Perämaa ville stärka företagens konkurrenskraft men berättade inte hur. Sara Kemetter mindes inte vad hon sagt men det var något kring det moraliserande begreppet skam. Elisabeth Nauclér trasslade in sig i ett resonemang om FN-resolutioner och Serbien medan Kent Eriksson pratade om glesbygden i Helsingfors och Cecilia Jansson betonade vikten av att se saker från ovan.

Andra spridda insikter från debatten, från min egen lilla horisont:

Mats Löfström om Rysslandskrisen och de nordiska försvarsministrarnas gemensamma debattartikel om försvarssamarbete:

”Putin vet såklart att det är val i Finland och försöker göra som han alltid gjort; söndra, härska och destabilisera. Jag tycker det är bra gjort av Carl Haglund att göra en markering. Det är inget radikalt med ett nordiskt samarbetsavtal. När vi har med ryskt maktspel att göra är det viktigt att Finland har Norden som stöd.”
Sara Kemetter om regeringsbildningen:
”Hellre ett stort parti (socialdemoraterna) än ett litet (SFP) i regeringen.”
Avslutningsvis fick kandidaterna gissa hur stor röstningsprocenten blir i årets riksdagsval. I det lilla visar det vem som hellre ser glaset som halvfullt än halvtomt. Löfström drog till med 63 % (år 2011 röstade 51 % och år 2007 var det 57%) vilket var klart mer än de övriga som inte tror på ålänningarnas förmåga att ta sig till vallokalerna. Jag tror Mats Löfström kan få rätt. Det råder valfeber visar inte minst förhandsröstningen. Hittills har 1.974 förhandsröstat i Mariehamn, 32 % mer än förra gången. Håller den trenden i sig borde röstprocenten bli 67 % men med lite rabatt stannar det på – 63 %!

Hyfset då? Först var det Nauclér som med ett försmädligt tonfall kallade Mats P för ”Stora Mats” vilket var gement mot de båda som bar det förnamnet. Sedan fyllde hennes wingmate Kemetter i med ”Lille Mats” och ett leende i form av en krökt överläpp, inte en gång utan flera. Det var en uppvisning i de härskartekniker som så ofta dras fram. Ett tankeexperiment; vad hade hänt om en man hade gjort så mot kvinnor? Detta finner jag intressant efter att ha deltagit i ett seminarium kring fenomenet.

Nyfiken på Mats Löfström? Här är några rader från vårt första möte. Och när vi presenterade valprogrammet. Sedan kom i tur och ordning en rad politiska toppar på Ålandsbesök vilket är storartat. Ett landskap som vårt behöver alla vänner vi kan hitta. Först var det Fredrick Federley, sedan Olli Rehn och slutligen Annie Lööf. De andra kandidaterna har i stort sett inte haft någon bortom vassen på besök.

Vill man verkligen stärka Åland i Finland, i Norden och i Europa är valet enkelt. Nummer 4. Mats Löfström. #valseger2015 #löfströmskalistan

Mats Löfström kom väl förberedd och talade tydligt och pedagodiskt.
Ulla-Maija Wideroos höll i debatten med fast hand och kreativt anslag.
Mats Löfström, även på Youtube!

Kommentarer

Populära inlägg