Olli Rehn på Ålandsbesök

För bara ett år sedan var Olli Rehn hela EU:s mäktigaste finansman. Som finanskommissionär och vice ordförande i EU-kommissionen hade han att hantera den europeiska unionskassan under finansiellt mycket svåra år. Jag hade själv förmånen att åka till Bryssel och träffa honom då det blåste som värst och statsfinanserna skenade.

I går var han i Mariehamn som ett resultat av det arbete som Mats Löfström gör för att stärka Åland i Finland, Norden och Europa. Mats har tack vare sina egna personliga kontakter lockat hit makthavare som kan välja mellan tusen olika platser att besöka. Tidigare har Fredrick Federley och Cecilia Wikström hälsat på och nästa vecka anländer Annie Lööf. Det är bekantskaper som är oerhört viktiga när man ska driva åländska frågor i ett större sammanhang. Är man liten behöver man många vänner och det är vad vi på Åland ska sträva efter och bli bättre på.

Den åländska riksdagsledamoten måste ständigt och alltid jobba tillsammans med andra eftersom man på egen hand inte når långt. När det gäller detta kontaktskapande står Mats Löfström i en klass för sig då man jämför med de övriga riksdagskandidaterna.

Mina egna erfarenheter av Olli Rehn är uteslutande positiva. Han är en mycket påläst man som kan sin Ålandshistoria och visar stort intresse för såväl dagens som morgondagens ekonomiska system. Han är vidare en sann nordist och han ligger bra till att bli Finlands nästa finans- eller utrikesminister. Hans värdegrund ligger nära min egen: man bör sträva mot en hållbar tillväxt och en stabil offentlig ekonomi och vi får aldrig glömma de svagaste. För att nå dit måste all fokus ligga på att stärka konkurrenskraften gentemot omvärlden med hjälp av ett uppmuntrande skattesystem. Åland och Finland har vuxit tillsammans och ska fortsätta göra det under överskådlig framtid.

Olli Rehn har dessutom ett förflutet som fotbollsspelare av nationell toppklass och spelar fortfarande regelbundet med sina kompisar. ”Vi är ungefär lika bra som Finland var senast mot Nordirland”, säger han själv. I samband med besöket passade vi såklart på att hälsa på IFK Mariehamn och Åland UnitedWiklöf Holding Arena.

Om Mats Löfström säger Olli Rehn: ”Vi har känt varandra sedan tiden i Bryssel och jag ser Mats som en mycket kunnig och aktiv politiker som jag mycket gärna samarbetar med i framtiden!”

Här kan man lyssna på en intervju med Olli Rehn där han berättar mer om sina intryck från Åland och här skriver han själv en blogg om intrycken.


Visst hade det varit roligt att veta vad Olli Rehn sade som fick Mats att gapskratta och Pekka att desperat slå ut med armarna. Men ibland stannar det som händer på Wiklöf Holding Arena på, just det, Wiklöf Holding Arena. 
”Jag ser fram mot att arbeta tillsammans med Mats Löfström i riksdagen och regeringen”, säger Olli Rehn i samband med sitt Ålandsbesök på skärtorsdagen.
Infrastrukturminister Veronica Thörnroos förklarar för Olli Rehn hur det unika samarbetet kring åländsk vindkraft är uppbyggt. Som blivande (?) minster i Finands nästa regering är det viktigt för Rehn att känna till systemet.
Här är boken om de internationella avtal som garanterar Åland dess autonomi och språk och mycket mer. Åländsk Centers ordförande Harry Jansson överräcker den till Olli Rehn inför Mats Löfströms blickar.
Presskonferensen lockade alla åländska medier. Från vänster Daniel Eriksson och Kerstin Österman (Ålandstidningen), Tomas Tornefjell (Ålands Radio), Annica Lindström samt Jonas Edsvik (Nya Åland). Jag är glad över att de åländska medierna inser hur viktigt det är att upprätthålla en god kontakt med representanter för större sammanhang.
Under en timmes intensiva diskussioner berättade vi för Olli Rehn hur den åländska ekonomin är uppbyggd, vilka faror som finns och vilka möjligheter som lockar.
”Ring sedan om du behöver hjälp.” Nej, så sade inte vår finansminister Roger Nordlund till Olli Rehn men han kunde gjort det då vår Nordlund klarar av att sätta bokslut i balans och sådana takter behövs också i Finland.
”Nej, tyvärr, ni ser hela och rena och friska ut men det krävs mer än så för att klara sig till startelvan.” IFK-tränaren Pekka Lyyski gjorde vad han kunde för att hålla Olli Rehn och Mats Löfström stången.
Kommerserådet Anders Wiklöf Hade precis avslutat ett samtal med Göran Persson då han kom ner till plan för att säga hej till Mats Löfström och Olli Rehn och landshövding Peter Lindbäck. ”Bra gjort att ta hit folk som Olli Rehn. Åland behöver många vänner”, löd berömmet från Wiklöf till Löfström.

Situationen i Grekland, Finland, Åland och förhoppningarna inför ligastarten avverkades då denna fyrklöver möttes.
Åland Uniteds nya lagkapten Kate Kelly kom med en halsduk till Olli Rehn och lyckönskningar till Mats Löfström.
”Lycka till nu. Åland måste bli synligare i riksdagen”, var Anders Wiklöfs avskedsord.
De är både viga i munnen och välsorterade mellan öronen men när det kommer till bollar är Olli Rehn steget före både bildligt och bokstavligen. ”Fast jag kan ha många bollar i luften samtidigt”, lovar Löfström.
IFK:s föreningschef Thomas Fonsell berättade om Alandia Cup, Finlands största turnering för elvaåringar. I år är det hela 117 lag som kommer till Åland veckan före midsommar. ”Vad tyckte du om EM-Finlands insats mot Nordirland?”, frågade Thomi. ”De var ungefär lika bra som vi...”, svarade Rehn.
Officiella bilden efter morgonmötet. Från vänster Harry Jansson, Olli Rehn, Mats Löfström, Veronica Thörnroos, Jörgen Pettersson samt Roger Nordlund. Det var ett samtal som ger oss på Åland en stabil grund inför framtiden. (Foto: Siri Lindén)
Note to self: träna på att se gladare ut då du går (längst till höger). Fast det blåste rätt snålt, är mitt försvar. Den enda som inte lätt sig nedslås, var Mats Löfström. (Foto: Siri Lindén)
Ålands Uniteds tränare Gary Williams (till höger) med Olli Rehn, lagkaptenen Katie Kelly och Mats Löfström. De har alla några saker väldigt gemensamt. De har tränat hårt, de är väl förberedda och de vill besegra sina motståndare. (Foto: Siri Lindén)

Kommentarer

Populära inlägg