En hyllning till hälsan

I dag infaller den internationella Världshälsodagen och det kan betyda mer än man först tror, även för Åland. Dagens tema är nämligen ”From Farm to Plate, Make Food Safe”, ungefär: ”Från gård till tallrik, gör maten säker”.

Här finns det möjligheter för Åland där vi odlar vår mat var vi själva står och går. Detta var till exempel Fredrick Federley inne på i sitt anförande för Ålands producentförbund nyligen. Maten är framtiden och särskilt sättet på vilket vi hanterar maten. Fjärran från de avlånga äggen alltså...

Min egen övertygelse är också stark när det gäller de produkter som tillverkas på Åland och exporteras till vår omvärld. Ta till exempel ÅCA och dess mjölkprodukter. Eller våra restauranger och dess framgångar. Ålandslimpan såklart och Skördefesten, årets kanska finaste helg. Skönheten och framtiden finns i det lokala.

Att världshälsoorganisationen nu kämpar för att skapa medvetenhet i hela världen är därför viktigt. I sin kommunikation skriver WHO:
”Matproduktion har blivit en industri och dess handel och distribution är i dag global”, säger WHO-chefen Dr Margaret Chan. 
”Denna förändring kan medföra nya möjligheter för mat att bli smittad av farliga bakterier, virus, parasiter eller kemikalier. Ett lokalt problem kan därför snabbt bli en internationell nödsituation. Utredningen av matburna sjukdomar är oerhört mycket svårare när en enkel mattallrik innehåller ingredienser från många länder.”
Hela det omskakande meddelandet finns att läsa här (tyvärr på engelska, men ändå viktigt). 

Några exempel från år 2010 som kan göra vem som helst nervös:
• 582 miljoner fall av 22 olika matburna sjukdomar och 351.000 dödsfall. 
• Salmonella stod för 52.000 dödsfall, E-kolibakterier för 37.000 och norovirus (ungefär vinterkräksjuka) för 35.000. 
• I Afrika noterade man flest utbrott av ”Enteric Diseases”, alltså virus och bakteriesjukdomar, följt av Sydostasien.• 40 procent av dem som lider av dess ”Enteric Diseases” är barn under 5 år.
Av dessa miljoner skäl är det viktigt att hålla ett öga på vad vi äter. Här finns allt du behöver veta. #safefood

Materialet som WHO i dag sprider över världen är enormt men utgår allt från samma material. Vi måste bli bättre på att äta! 
Olika områden har olika utmaningar men gemensamt för dem alla är hygien, något vi alltid skött med bravur på Åland!

Kommentarer

Populära inlägg