Åbos sak är även vår

Det är ofattbart att Åbo, vår grannstad, fallit offer för ett terrordåd som krävt människoliv. Det är ogripbart hur en ung människa radikaliserats till den grad att han i jakten på sitt eget liv tar andras.

Dagen efter knivdåden reser sig Åland och genomför Prideparaden där kärlek och tolerans är grunden. Vem du än är, är du tillräcklig och fantastisk. Mer än så behövs inte sägas. Vi är alla människor med styrkor och tillkortakommanden och en vilja att morgondagen ska bli lite bättre än i dag. Tack till alla arrangörer som gör denna manifestation möjlig.

Terrordåd är varje människas värsta mardröm. Oskyldiga dör av skäl som ingen begriper. Den här gången drabbades Finland och Åbo. Innan dess hände det i Barcelona. Var det händer nästa gång vet ingen. Därför är det av yttersta vikt att omfamna nuet, krama sina medmänniskor och tillsammans se till att hat aldrig blir viktigare än kärlek.

Knivmorden i Åbo är omöjliga att begripa men får inte bli ett argument för att stänga våra gränser. Det är inte etniciteten eller religionen som gör folk till mördare, det är det egna jaget som av okända skäl löper amok.

I den fortsatta jakten på meningen med livet måste vi, tillsammans, inkludera snarare än exkludera. Precis som vi gör när vi går i Pridetåget, vi kramas, sjunger och pratar.

Åländsk Centers värdegrund är tolerans, självstyrelse och decentralisering. Vi lider med Åbo och Finland men vi ger aldrig upp sökandet på en ännu bättre tillvaro.
Glada centerpartister på årets Pridetåg. Från vänster Mathias Johansson, undertecknad samt Annika Hambrudd. Foto: Annette Holmberg-Jansson.

Kommentarer

Populära inlägg