Flaggan i topp på flera sätt

I dag flaggas det både på Åland och i Finland. Ålänningarna firar Ålands flaggas dag för sextionde gången. Egentligen inföll födelsedagen som sådan redan i torsdags den 24 april, om historieböckerna fått det rätt. I dag är hur som helst den formella flaggdagen och det är mycket mer än så. Vi mobiliserar dessutom stadsborna i norr att städa sina diken och komma med i den kombinerade byalags- och brandkårskören som har sin första övning klockan 19.00 vid Notudden i kväll.

Vid sidan av denna åländska märkesdag flaggar man i Finland för den Nationella veterandagen. Huvudfesten sker i St Michel (en i övrigt fin stad) och årets tema är ”Tacksamma emot framtiden” vilket rymmer mycket mer än bara klyschor. Jag upphör aldrig att häpnas över det mod och den beslutsamhet som Finland och Åland visade under vinterkrigets allra bistraste dagar. Mot en övermäktig stormakt vägrade man ge sig sig och därför kan vi i dag hålla fria val och på riktigt forma vår egen framtid. Det hör inte till vanligheterna i det land som under kriget hette Sovjetunionen och i dag oftast kallas Ryssland.

Önskar er en skön söndag och hoppas vi ses på match. Klockan 16.00 ska FF Jaro få smaka på grönvit fotbollsglädje! Så här gick det i fjol och så här året innan, 2012 – då blev vi serietrea efter Jaromatchen!


Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt
staten och kapitalet, dom sitter i samma båt... Och så vidare. Ebba Grön hade kanske inte Finland och Åland i tankarna när de skrev Staten och Kapitalet. I dag hänger hur som helst flaggorna bredvid varandra i Bryssel.

Kommentarer

Populära inlägg