Grönt för konstgräs i stan

Det har inte hänt så ofta de senaste åren men Mariehamns stad börjar kännas som en vinnare igen! I går möttes stadsfullmäktige där jag inte längre ingår då mitt nya uppdrag finns i stadsstyrelsen, som bereder ärenden till fullmäktige. Det hör ändå till att vara på plats för att följa debatten och känna av strömningarna. Den härgången var det extra skoj då ett nästan enigt fullmäktige godkände våra förslag vilka andas stark framtidstro. Jag är särskilt glad över ett gott samarbete med ordförande Tage Silander sedan idén om ett nytt fotbollsstadion började ta form för något år sedan.

Gårdagens huvudämne var alltså skapandet av nya idrottsfaciliteter i Mariehamn där tanken är att bygga ett nytt fotbollsstadium med fullstor och uppvärmd konstgräsplan. I samma operation ska en ny anläggning för friidrott skapas på Bomans ängar i Ytternäs. Båda satsningarna skapar hopp och tillförsikt och massor av möjligheter för hela Åland. Idrottsturism är en viktig del i att skapa arbetsplatser i landskapet och detta har vi från Mariehamnscentern varit väldigt tydliga med sedan ruta ett.

Riktigt enhälligt blev inte stödet då majoriteten av den liberala gruppen stödde Ålands demokrati i avsikt att stoppa projektet. Denna något udda alliansfågel fick även stöd av missnöjesdelen av Obunden samling och socialdemokraterna vilkas argument på flera sätt andades chemtrail och konspirationer. För inte är det väl ändå riktigt rimligt att hävda att konstgräsplaner är cancerframkallande...

Det är i sammanhanget läge att lyfta på hatten till Lib:s John Holmberg som trovärdigt och framtidsorienterat argumenterade för satsningarna. Han underströk till exempel nyttan för näringslivet och en långsiktigt hållbar utveckling och det faktum att varje konstgräsplan som ersätter naturgräs är en vinst för miljön. I Mariehamns fall handlar det om mindre gödsel, gräsklippning och bilåkning till Eckerö samt en allt större efterfrågan från idrottsturismen för de turneringar som IFK Mariehamn så framgångsrikt arrangerar.

Omröstningen slutade till sist med 20 för och 6 emot vilket är en övertygande majoritet för att fortsätta med nödvändig planering. Bra gjort fullmäktige!

Kvällen avslutades med ett ja till att fortsätta skapandet av bostäder vid Rönnbergs torg, den gamla soptippen där avsikten nu är att bygga moderna kontors- och bostadshus vilket med säkerhet blir ett lyft för hela vår lilla stad.

Sammantaget en fin kväll i demokratins tecken samtidigt som samfundsskatterna är i stigande och våren är på gång! Nja, kanske inte det sista på ett tag men snart...
Det blev ett rungande ja från stadsfullmäktige när omröstningen kring framtida idrottsfaciliteter avgjordes i stadshuset på tisdagskvällen.

Kommentarer

Populära inlägg