Östersjöjubel i Reykjavik

Östersjöstaternas råd firade sin 25-årsdag i det spektakulära konferenscentret Harpa i Reykjavik på Island i måndags. Det formella namnet på organisationen är CBSS (Council of the Baltic Sea States) där Island är ordförandeland fram till i sommar då Sverige tar över. Bland deltagarna märktes tidigare danske utrikesministern Uffe Elleman-Jensen som tillsammans med sin tyske kollega Hans-Dietrich Genscher tog initiativ till CBSS år 1992. Skälet till bildandet av organisationen var samma som då BSPC (Baltic Sea Parliamentary Conference) skapades 1991; att föra samman länderna kring Östersjön efter det kalla krigets slut. Övergripande är BSPC parlamentens mötesplats medan CBSS består av sammanlagt elva länders regeringar.

Det finns en starkt känsla kring Östersjön i dag att det är bättre att prata än att tiga. Det är ett slags trendbrott efter några års tystnad.
Senast utrikesministrarna inom CBSS möttes var år 2013 varefter Krimkrisen gjorde att relationerna frös. Nu är islossning på väg.

CBSS har bjudit in alla sina elva medlemsstater till Island den 20 ju vilket vi ska vara glada över. Det är synnerligen viktigt att upprätthålla relationerna i kärva tider.
Samma budskap hade Uffe Elleman-Jensen i sitt tal där han underströk själva skälet till att CBSS i tiderna grundades.

– Det var nya tider då, Sovjet föll samman, Belinmuren revs och vi såg en ny värld födas. Då var det viktigt att träffas för att byta idéer och diskutera visioner. Samma läge råder i dag, sade Elleman-Jensen.

Jag deltog också i en paneldebatt med deltagare från olika delar av Europa. Pettersson underströk där hur viktigt det är att träffas och diskutera även om det kan kännas svårt ibland.

Försök hårdare, klaga inte och se till att vara tillgänglig!


Den parlamentariska Östersjökonferensens viceordförande Jörgen Pettersson, till vänster, deltog i 25-årsjubileet för Östersjöstaternas råd (CBSS) tillsammans med grundaren och tidigare danske utrikesministern Uffe Elleman-Jensen. (Foto: privat)




Kommentarer

Populära inlägg