Segway snart i trafiken

Finans- och näringsutskottet har nu tittat närmare på landskapsregeringens lagförslag där man jämställer exempelvis en Segway med en cykel och därmed gör det möjligt att använda fordonet i trafiken på Åland. Utskottet har hört en rad olika experter inom området och har sitt så kallade betänkande klart. Där ger utskottet sitt enhälliga godkännande till att ”mindre eldrivna fordon” även kan betraktas som cyklar. På samma sätt som man gör i Sverige. I Finland finns ännu ingen lagstiftning på plats när det gäller Segways och liknande ”batteridrivna balansfordon med gyroteknik”.

Förslaget att tillåta Segway kan te se sig enkelt men har nyanser som inte är självklara att hantera. Trafiklagstiftningen i Finland (och på Åland) är egentligen inte redo för den form av ny teknik som Segway representerar. Verkligheten ligger, som ofta, före lagstiftarna. Det är nog som det ska vara. Tingens ordning är enklare att begripa om entreprenörerna och uppfinnarna går först och agerar snabbast. Annars skulle det inte bli mycket av utveckling i samhället. Sedan ska lagstiftarna efter bästa förmåga se till att anpassningen till ny teknik och nya sätt att vara inte skadar andra eller ställer till det på nåt annat sätt för medborgarna.

En Segway i Ålandstrafiken kan till en början te sig lite underlig. Men höj blicken sisådär tio år och vi lever garanterat i en annan verklighet än i dag. Då kanske Segwaysen inte längre rullar fram på gatorna utan flyger längs trädtopparna. Det där med vad som händer i morgon är som bekant inte så enkelt att ens kunna gissa sig till.

Vill man titta närmare på lagförslaget och dess hantering kan man klicka här.

Är det så här det blir att se ut på Åland i sommar. Hoppas kan man ju alltid! Nya uppfinningar är till för att användas.

Och så kommer här en kort instruktionsvideo med Benjamin (aka Björn Gustafsson)...

Kommentarer

Populära inlägg