Vi borde göra mer i kilt

Skottland får vara med i fotbolls-VM men inte i OS. Där tävlar de för Storbritannien, vilket skottarna inte alls gillar. De skulle helst stå under eget tak. Skottland må ha kilt, starka män och ett klansystem som bara de infödda begriper. Men i Skottland finns också en stolthet och ett självförtroende som vilar på framgångar och mod sedan tusentals år tillbaka. De elaka säger att skottarna lever mer i historien än i framtiden. Inget är mer felaktigt. Skottland hör till dessa regioner som i kraft av sin litenhet lyckats där de stora gått bet. Det finns fler liknande områden. Katalonien och Baskien är dynamiska exempel på framgång i Spanien. I det lite större finns både Norge, Sverige och Finland som på olika sätt är världsledande på flera olika områden.

Och så har vi Åland som, i likhet med Skottland, ju inte är en av de 193 självständiga nationerna som finns i världen i dag (det har förresten gått snabbt att bli så många, efter andra världskriget fanns bara 51). Men som har ett gott självförtroende. På Åland kan man hitta färjrederier av världsklass. Här finns ett nationellt och internationellt framgångsrikt underhållningsbolag, här finns sjukt intressanta nischbolag inom både regler-, medicin- och högteknologibranscher. Det är rättvist att kalla det åländska näringslivet för både modigt och intitiativrikt. Inte alltid extremt framgångsrikt men över tid en pålitlig leverantör av arbetsplatser – det enskilt viktigaste för vilken region eller ö eller land som helst. Oberoende av om man är självständigt eller inte.

Och här kommer det spännande med Skottland in. Männen i kilt och kvinnorna i kjol sjuder av självförtroende och av framtidstro. De vill bli världsledande i förnyelsebar energi, de vill borra efter mer olja, de har satt ett stenhårt mål att bringa ner kolutsläppen med 42 procent till år 2020! Ambitiöst men möjligt, slår försteministern Alex Salmond (för övrigt en synnerligen trevlig man) fast. Han är fast beslutsam att göra Skottland till världsledande. Antingen som det är i dag, en del av Storbritannien eller som ett självständigt nytt land. Före år 2016 ska en folkomröstning avgöra detta med självständighet.

Vad man än tycker om självständighet eller inte står visionen fast. Ett lands eller en regions framgång är aldrig någonsin avhängigt storleken eller folkmängden. Det enda som har betydelse i en värld där imperierna suddats ut och självbestämmande tagit över är vilka ambitioner ett samhälle sist och slutligen har. Är man nöjda med att hålla den egna bakgården i skick eller ska man höja blicken och se in på grannens, byns, stadens och regionens områden.

Jag vet vad jag tycker. Vi på Åland har kunskap, vi har talang, vi har tålamod och vi har förmågan att vara med och visa andra hur saker ska gå till. Att vara liten i en stor värld kan betyda att man tydligare och snabbare än andra kan visa vägen!

Även ålänningar klär i kilt! Och borde ha minst lika gott självförtroende som våra självstyrda vänner i Skottland!.

Kommentarer

Populära inlägg