En ny bok om en omvälvande tid

Mycket få av alla vi som lever i dag har varit med om en riktig kris, en sådan som i grunden förändrar allt. Därför är det som händer just nu svårt att på riktigt ta till sig, att förstå. Vi pratar om när allt ska gå tillbaka till ”det vanliga” och glömmer bort att ”det vanliga” inte längre finns. Vi står inför något nytt och det har vi i och för sig alltid gjort men aldrig lika tydligt som just nu. Coronaviruset som förorsakar covid-19 är något helt nytt vars följder vi inte ens nästan kan överblicka ännu och just därför måste vi försöka. Av historien måste vi också lära oss och där fyller förhoppningvis denna bok som kartlägger det som hände en viktig funktion.


Fortsätt läs, längre ner bjuds det på smakprov och en recension!

Bokens omslag

Vi gjorde boken

När det hela började på Åland och i Finland och Sverige, i mitten av mars, inledde jag och fotograf Therese Andersson produktionen av ett, vågar vi påstå, världsunikt reportage. Dag för dag berättar vi om vad som händer för att vi själva vill förstå och för att vi aldrig ska glömma. Therese är fotografen som ser sammanhangen, människorna och känslorna tydligare än alla andra och hennes bilder är både skrämmande, förklarande och tankeväckande. Den 31 maj hade det gått 75 dagar i undantagstillstånd, då tog formgivaren och AD Outi Bergman vid April Kommunikation tag i materialet och skapade en bok på 144 sidor plus omslag. Den är vi utomordentligt stolta över och vi är glada över det fina mottagande den hittills fått i till exempel Ålandstidningen:
Vad är det då att vänta? Handlar det bara om jämmer och elände och död och pina? Nä, det gör ju inte det. Ska inte avslöja för mycket men du kan vänta dig en rätt bredpenslad bild av en stökig tid. Åland är en del av en värld som hör samman men ändå inte.

Därför har det betydelse hur det gick för Boris Johnson och varför Eurovisionen ställdes in och hur Sauli Niinistö agerade. Vi försöker också förklara varför vi bunkrade ärtsoppa och hur lycklig man kan bli när trollingfiskarna anlände och svanäggen kläcktes. Det handlar om girighet, oro, glädje och största möjliga empati och omtanke. Några exempel:
Lördag 14 mars 
I dag anländer också ett brev från republikens president Sauli Niinistö till den åländske landshövdingen Peter Lindbäck. Innehållet är ödesmättat och överraskande mångordigt och avslutas med:
”Ni och era medarbetare utsätts för oerhört stor press i Ert arbete. Jag förstår mycket väl situationen och vill därför uttrycka mitt stöd och min uppmuntran och samtidigt önska er alla kraft och ork. Tillsammans klarar vi det här.” 
Torsdag 30 april 
Å ena sidan är det förfärligt och bedrövligt och skrämmande att ett litet virus kan få en hel värld på knä. Vi flyger till månen och vi skapar oförstörbara konstruktioner och vår teknologi är den bästa som någonsin existerat. Ändå kan all denna kunskap och vetenskap inte skydda oss.  Å andra sidan påminner allt det som händer oss om att vi som människor betraktade absolut inte är oövervinnerliga. Inför coronaviruset och andra sjukdomar är vi alla lika små och alla lika sköra. När detta är över, för det kommer en morgondag, tror jag att vi alla betraktar våra liv på ett annorlunda sätt, antagligen på ett bättre sätt. Vi har på ett brutalt vis blivit påminda om att aldrig ta något för givet. 
Söndag 10 maj 
Då ropade farsan: ”Kom igen nu Jörgen. Du klarar det! Hoppa!”
Så jag hoppade (fem år gammal). Och jag klarade det och har sedan dess försökt fortsätta göra likadant i den fasta förvissningen att man alltid klarar lite mer än man tror.
De här är insikter vi alla borde ta med oss när det gäl- ler tiden efter pandemin. Nu är det verkligen läge att våga hoppa och pröva vägar vi hittills inte använt. Vi är inne i en världsomfattande kris och då finns såklart möjligheter för den klarsynte och modige. 
Onsdag 27 maj 
Åtta svanägg är kläckta och det nionde ligger kvar.  Dag efter dag, sedan den 1 april, har svanhonan legat på sina ägg och hållit dem varma och vid liv. Under gårdagen resulterade detta i åtta nykläckta svanungar och ett ägg som drabbats av något fel. Detta är miraklet i naturen på första parkett. Den nya svanfamiljen håller sig nära boet och går i land till natten. Pappa svan håller sina ögon över sin familj och ve den som försöker komma nära.
Boken kan du köpa på Mariehamns bokhandel och Lisco i Mariehamn och via den här länken där du kan beställa boken direkt till ditt hem. Den kommer ögonaböj efter beställningen!


En liten film om en viktig bok!

Kommentarer

Populära inlägg